29 Февруари, 2024
0.1290

РАСТЕ ЦЕНАТА НА АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - очекуваат ли акционерите „мрсна“ дивиденда од моментално најпрофитабилната банка

Објавено во: Финансии 07 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Расте цената на акциите на најголемата а во моментов и најпрофитабилната банка во земјава, Комерцијална банка.

Ако се погледне најновиот билтен на Берзата за ноември може да се види дека Комерцијална банка е второ по ред акционерско друштво кое има најголем пораст на цената на акцијата, односно таа доживеала зголемување за близу 10 отсто или прецизно 9,67 проценти.

Односно, ако на стартот на 11 месец од годинава цената изнесувала 13.005 денари, таа на крајот на ноември изнесува 14.263 денари за акција, што всушност означува месечен пораст од 9,67 отсто.

Ако се погледне графиконот со движењето на цените и количините на Комерцијална банка, може да се види дека од втората половина на ноември, или поконкретно од 22 тој месец, кога цената изнесувала 13.547 денари за акција, па се досега, што значи во последниве две недели, има уште позначаен раст на цената на акциите, односно кривата на графиконот оди по многу поостра нагорна линија.

Или, на вчерашниот ден цената на акцијата се искачи до 14.484 денари за акција.

Сепак, значајниот раст на цената не значи и дека се истргувани премногу големи количини во овој анализиран период, иако имало и неколку денови кои можат да се сметаат за своевидни количински пикови.

Или, поголемата количина на акции била истргувана на 27 ноември годинава, кога на берзата биле продадени 1.653 акции на оваа банка, а потоа бројот на истргувани количини се намалува, иако не се намалува во просек некаде под 500 акции.

Вчера на пример, истргуваната количина е 592 акции, додека завчера таа била 418 акции.

Која е причината за порастот на цената, што значи и зголемен интерес за оваа акција?

Познавачите велат дека главната причина треба да се бара во високата очекувана дивиденда што би ја донела оваа акција, а која ќе се обзнани како предлог за акционерско собрание најверојатно некаде на средината на март следната година, и да се офиоцијализира еден месец подоцна, кога ќе се одржи самото собрание.

Очекуваната дивиденда, пак, е поради големиот планиран профит на Комерцијална банка за оваа година, а што е сосема логично, ако се има предвид дека само за првите девет месеци од годинава, оваа банка оствари чиста добивка од 50 милиони евра, највисок во нејзината историја и во банкарскиот сектор во земјава воопшто.

Секако, после усвојувањето на завршната сметка на банката, а што се планира за април идната година, се очекува и Комерцијална банка посериозно да почне да преговара околу спојувањето со Стопанска банка Битола, за што двете банки и јавно ги презентираа своите намери во јавноста.

Според Централниот депозитар за хартии од вредност, во моментов единствен акционер со над 5 отсто акции во Комерцијална банка е Адора Инжинеринг на Ванчо Чифлиганец, која поседува 14,99 отсто од вкупниот акционерски капитал на банката.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари