25 Април, 2024
0.0252

РАСТАТ ПЛАТИТЕ: Колку заработуваат Црногорците?

Објавено во: Економија 30 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Растат платите во Црна Гора. Просечната плата е 800 евра.

Просечната бруто плата во август изнесувала 995 евра. Ако се земе предвид дека потрошувачките цени во август во однос на јули бележат раст од 1,7 отсто, произлегува дека реалната заработка за истиот период бележи намалување од 1,4 отсто, објави Монстат.

Раст има во секторите Преработувачка индустрија и административни и помошни услужни дејности од 0,6 отсто, државна управа и одбрана: задолжително социјално осигурување 0,5 отсто и рударство и вадење камен и трговија на големо и мало; поправка на моторни возила и мотоцикли по 0,2 отсто.

Во однос на јули, просечната плата без даноци и придонеси во август е зголемена за 2,2 отсто во секторите сместување и услуги со храна, за 2,1 отсто во земјоделството, шумарството и рибарството и во недвижностите и за 1,6 отсто во градежништвото и другите услужни дејности.  Во секторот Уметнички забавни и рекреативни активности има пораст за еден процент, водоснабдување, управување со отпадни води 0,9 проценти.

Намалување на нето заработката во август, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите здравство и социјална заштита за 1,2 отсто, стручни, научни и технички дејности за 1,1 отсто, финансиски и осигурителни дејности за 0,5 отсто, транспорт и складирање 0,3 отсто, снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација и информации и комуникации по 0,2 отсто и образование 0,1 отсто.

Во јануари минималецот во Србија ќе биде 401 евро. 

foto freepik.com/alexbrod89

Можеби ќе ве интересира

ПРОФИТОТ НА ТЕСЛА ПРЕПОЛОВЕН: компанијата ја губи трката од кинеските конкуренти

ПРОФИТОТ НА ТЕСЛА ПРЕПОЛОВЕН: компанијата ја губи трката од кинеските конкуренти

СВЕТСКИ ПОЗНАТА КОМПАНИЈА ТУЖИ АМЕРИКАНСКИ „ЏИН“: Им го украдоа заштитниот знак на моделите на спортска облека

СВЕТСКИ ПОЗНАТА КОМПАНИЈА ТУЖИ АМЕРИКАНСКИ „ЏИН“: Им го украдоа заштитниот знак на моделите на спортска облека

„ПРИЛЕПСКА ПИВАРНИЦА“ ЌЕ ДЕЛИ ДИВИДЕНДА ОД ВКУПНО 714 ИЛЈАДИ ЕВРА - од пиво добро се живее во Македонија

„ПРИЛЕПСКА ПИВАРНИЦА“ ЌЕ ДЕЛИ ДИВИДЕНДА ОД ВКУПНО 714 ИЛЈАДИ ЕВРА - од пиво добро се живее во Македонија

ДОПРВА ЌЕ ГО БАРААТ И ЌЕ ПОСКАПУВА: Бакарот урива рекорди

ДОПРВА ЌЕ ГО БАРААТ И ЌЕ ПОСКАПУВА: Бакарот урива рекорди

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е „ЛИДЛ“: Искуствата на вработените кажуваат сѐ

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е „ЛИДЛ“: Искуствата на вработените кажуваат сѐ

КОИ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ ОБЕЗБЕДИЈА НАЈМНОГУ ИКТ УСЛУГИ? – еве каде е забележан најголем раст

КОИ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ ОБЕЗБЕДИЈА НАЈМНОГУ ИКТ УСЛУГИ? – еве каде е забележан најголем раст

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Во која бранша заработуваат најмногу?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Во која бранша заработуваат најмногу?

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА ЖИВОТ: Минималната кошничка за април достигна 1.000 евра

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА ЖИВОТ: Минималната кошничка за април достигна 1.000 евра

НЕИЗВЕСНО: Дали ќе поскапи лебот?

НЕИЗВЕСНО: Дали ќе поскапи лебот?