10 Јуни, 2023
0.0257

ПУКА БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ? Падот на цените на становите е видлив во повеќе држави, ќе биде ли ова сигнал и за Балканот

Објавено во: Економија 28 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Пазарот на недвижности доживеа вистински бум за време на постпандемискиот период, а особено од почетокот на украинската криза. Цените на енергијата, зголемената инфлација, а со тоа и каматните стапки, ги подигнаа вредностите на недвижностите на рекордни нивоа ширум светот. Иако многумина мислеа дека нема крај, смиреноста сепак доаѓа. Веста одекна дека тоа се очекува прво во САД, како што најави американската министерка за финансии, Џенет Јелен, а потоа и во некои европски земји. Нема дилема дека тоа ќе се пренесе на пазарот во Србија и регионот, само треба да видиме на кој начин.

Земјата со една од најсилните економии во светот - Германија - исто така се соочи со огромен пораст на цените на недвижностите, иако имаше прилично стабилен пазар. Сепак, според последните податоци, цените паднале за 3,6 отсто во однос на последниот квартал од 2021 година.

Ова е прв пад на цените на станбените недвижности од истиот квартал од претходната година што е забележан од четвртиот квартал од 2010 година (0,5 отсто помалку во споредба со четвртиот квартал од 2009 година), покажуваат податоците на Федералното биро за статистика. (Дестатис). Во однос на претходниот трет квартал од 2022 година, падот на цените на недвижностите е уште посилен и изнесува околу 5 отсто. Сепак, без оглед на ваквиот неодамнешен пад, цените на становите во текот н целата 2022 година се за 5,3 отсто повисоки во однос на 2021 година.

Најголем пад на цената во Шведска

Како што покажуваат најновите статистички податоци, уште поголем пад на цените на становите, семејните и двостепените куќи отколку во четвртиот квартал од 2022 година последен пат е забележан во првиот квартал од 2007 година.

Доминантен принцип на пазарот на „недвижности“ е побарувачката. Според тоа, падот на набавните цени најверојатно ќе биде последица на намалената побарувачка, што е резултат на повисоките финансиски трошоци и континуираната висока стапка на инфлација.

Од почетокот на 2023 година, семејните куќи станаа поевтини од становите, и во руралните и во урбаните средини. Во Берлин, Хамбург, Минхен, Келн, Франкфурт, Штутгарт и Дизелдорф, куќите за едно или две семејства поевтинија во просек за 2,9 отсто, а становите за 1,6 отсто.

Иако е помал од германскиот, шведскиот пазар на недвижности го доживеа најголемиот ценовен колапс од почетокот на 2023 година. Тоа е цифра од 12 отсто за куќи, а стравот на агентите е дека ќе надмине 20 отсто. Не беше поштедена ниту Франција, а во оваа европска земја цените паднаа за 3 отсто во половина од најголемите градови.

Ефектите од Брегзит се уште не се смирени во Велика Британија, а секако се чувствуваат и на пазарот на недвижности на оваа островска монархија. Кириите навистина се зголемија, но просечната цена на домовите падна за 2,3 отсто во февруари, што е најбрзата стапка во последните 14 години.

Оптимистички прогнози од САД

Можеме да кажеме дека оптимизмот за конечно стабилизирање на цените на становите и куќите доаѓа токму од Америка. Имено, тоа во голема мера се должи на Џенет Јелен, министерката за финансии на САД, која недвосмислено најави дека цените на недвижностите ќе паднат во следните 6 месеци.

- Цените на недвижностите за изнајмување ќе паднат во следните шест месеци, што исто така би придонело за општо подобрување на состојбата, изјави американската министерка за финансии - посочи Јелен. Таа додаде дека напредокот во ограничувањето на инфлацијата ќе придонесе за тоа.

Клучниот момент е дека просечната годишна цена се очекува да падне за прв пат по 131 последователен месец на раст.

Просечната цена на стан или куќа продадена во февруари падна за 0,2 отсто од минатиот февруари, на 363.000 долари, што е прв пад на цената од февруари 2012 година.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

По три години чекање, 13 плажи во Охрид добија концесија

По три години чекање, 13 плажи во Охрид добија концесија

Русија стана втор најголем извозник во Индија

Русија стана втор најголем извозник во Индија

Градоначалникот на Липково бара простување на долгот од сметките за струја стари 15 години за жителите на Слупчане

Градоначалникот на Липково бара простување на долгот од сметките за струја стари 15 години за жителите на Слупчане

Русија се врати во најголемите десет светски економии

Русија се врати во најголемите десет светски економии

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?