25 Април, 2024
0.0277

ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ ВАШЕТО РАБОТНО МЕСТО Е ЗАГРОЗЕНО: Еве кои работни места ќе исчезнат заради вештачка интелигенција

Објавено во: Свет 04 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Вештачката интелигенција ќе доведе до промени кои вклучуваат исчезнување на одредени работни места и отворање нови, како и преквалификација. Во некои бизниси, таа ќе биде комплементарна, што значи дека вештачката интелигенција ќе биде дополнителна алатка и помошна алатка во бизнисот, додека во некои случаи всушност ќе ги замени луѓето, особено во производниот и организациски аспект. Се поставува прашањето кои работни места ќе бидат „загрозени“ од вештачката интелигенција, а кој нема да мора да се грижи.

Прашањето не е лесно да се одговори бидејќи вештачката интелигенција е само една од низата големи промени, а секоја новина на патот на развојот носи нови потреби за нов тип на работна сила, додека во исто време некои работни места и работни места секако ќе биде изгаснат.

Работните места за кои сега се вели дека се загрозени или не се загрозени, може да се покажат поинакви за една и пол година, со оглед на брзите промени во ерата на дигитализација.

„Замислете како би одговорил на тоа прашање пред една и пол година кога навистина немаше Chat GPT во јавниот дискурс, и како би одговорил сега. Ако го земеме како нешто што е параметар, тогаш до следната Година и пол, исто така, може да има голема промена во однос на тоа кои нови капацитети или проширени капацитети можат да бидат алатките што ги користиме во тој момент“, изјави Небојша Бјелотомиќ од Иницијативата за дигитална Србија за Euronews Србија.

Економистот и уредник на публикацијата „Стратео“ Саша Ѓоговиќ наведува дека четвртата и петтата индустриска револуција доведоа до развивачи и поддржувачи на корисници на услуги, како и многу други различни работни места.

„Некои работни места сигурно ќе се затворат со развојот на вештачката интелигенција, но ќе се отворат нови затоа што треба да и служиме на таа вештачка интелигенција, да имаме мониторинг над неа, организација на работата. Некои работни места ќе исчезнат, други ќе се отворат. За тоа ние треба да се биде подготвен, да биде во чекор со светот, да не заостане, за конкурентската позиција на економијата да не заостанува зад другите“, изјави Ѓоговиќ за Euronews Србија.

Како ќе го „живееме“ развојот на вештачката интелигенција

Ѓоговиќ вели дека вештачката интелигенција сигурно ќе ги замени луѓето во некои сегменти од бизнисот и во производствените процеси, додека луѓето, од друга страна, би биле тие што би управувале со вештачката интелигенција, би складирале и обезбедувале податоци, така што вештачката интелигенција би ги сублимирал и конечно би го објавил конечниот резултат.

Ѓоговиќ, сепак, нагласува дека вештачката интелигенција може да се злоупотреби и да доведе до дезинформации и дека затоа е неопходно да се има одредено следење и контрола врз овие процеси за да не завршиме во Орвеловски свет.

„Важно е да се создадат услови вештачката интелигенција да не се злоупотребува преку пропаганда, на пример дезинформации, преку плагијат, туку да се користи за подобрување на квалитетот на животот и квалитетот на економијата. Во оваа смисла, етичките принципи мора да се задоволат преку усвојувањето на вештачката интелигенција, и во секој случај, таа сигурно ќе има своја цел во иднина, односно цел во индустријата, во различни производни циклуси, сфери, можеби во создавање на некои производи, дизајнирање, концептуализација, можеби и во Консалтинг. Тоа секако ќе биде комплементарен фактор, но нема да биде единствениот елемент што ќе ја заврши работата“, рече тој.

Ѓоговиќ вели дека тоа значи дека во некои елементи или сфери на бизнисот ќе ја надополни личноста, ќе му даде дополнителни насоки кои личноста можеби нема да ги види, врз основа на кои би можел да размисли кои се предлозите на вештачката интелигенција, додека во некои сегменти може целосно да го замени.човек.

Со оглед на тоа што неговата примена влегува во поединечни бизниси, Ѓоговиќ вели дека ќе се дефинираат нови работни места кои ќе се отворат со сервисирање на самата вештачка интелигенција.

„Некаде ќе биде комплементарно, нема да ги замени луѓето, туку ќе биде дополнителна алатка во бизнисот, помошна алатка, додека во некои случаи всушност ќе ги замени луѓето, особено во некои производствени и организациски аспекти. А потоа останува да се да се види како да се постигне одредена преквалификација, за да може работната сила да најде други позиции кои вештачката интелигенција нема да ги покрие“, додава Ѓоговиќ.

Бјелотомиќ вели дека ќе се отворат и нови работни места бидејќи, појаснува, со оваа ефикасност и продуктивност ќе се бара начин дополнително да се вработат постоечките позиции.

„Продуктивноста која досега се создаваше преку технолошкиот напредок, што и да кажат некои, не е дека целосно не ослободи да не работиме. Интернет револуцијата или револуцијата која се базира на функционалноста на паметниот мобилен телефон, колку работи дали изгубивме, а колку добивме нови работни места. Истото ќе се случи и со вештачката интелигенција. Ова е само трета во низата големи технички промени поврзани со дигитализацијата“, рече Бјелотомиќ.

Вели дека мобилниот телефон веќе почнал да менува многу работи, но дека смартфонот ни дал можност да имаме камера, да примаме мејлови и да гледаме на интернет со уред во џеб.

„Тоа го промени изгледот на канцеларијата, го промени тоа како изгледа нашата пристапност, го промени во однос на она што можеме да го имаме на дланка. Самиот мобилен телефон веќе е многу подобрен, а само паметниот телефон што Стив Џобс излезе на сцена во 2008 година, пред не многу години.Интернетот од деведесеттите, паметниот телефон, односно врвот на развојот на мобилната технологија на крајот на 2010 година, сега имаме вештачка интелигенција, брзиот развој од последните пет до седум години“, рече Бјелотомиќ.

Каде е мажот незаменлив?

Човекот не може да се замени, на пример, во консалтинг и на тоа поле, вели Ѓоговиќ, вештачката интелигенција може да биде комплементарна алатка.

Тој објаснува дека човек на крајот донесува одлука за бизнис и работна организација, но вештачката интелигенција може да биде дополнителна алатка за маркетинг стратегија и рекламирање.

Ѓоговиќ вели дека и во воената индустрија вештачката интелигенција може да биде дополнителна алатка.

„Во суштина, вештачката интелигенција треба да биде алатка која ќе пополни одредени празнини или можно „слепило“ кај човекот со цел да го подобри неговиот бизнис, неговото работење или да му даде повеќе информации или можности да донесе одредени деловни одлуки“, рече тој.

Според него, вештачката интелигенција секако може да го подобри квалитетот на животот и бизнисот, да донесе некои нови идеи и да го насочи човекот кон некои работи на кои можеби не им посветил доволно внимание при донесувањето на одредени одлуки.

„Во производните процеси, вештачката интелигенција е таа што може да сугерира повеќе при донесување одредени одлуки, но сигурно нема да биде робот кој ќе замени човек на производната линија. Вештачката интелигенција е повеќе поврзана со паметното расудување врз основа на информациите што ги ќе се чуваат“, рече тој.

Небојша Бјелотимиќ смета дека најголемиот број специфични занимања кои бараат човечка креативност ќе бидат под влијание на вештачката интелигенција.

„Луѓето ќе бидат поефикасни со помош на вештачка интелигенција, односно алатки базирани на вештачка интелигенција, но не можеме да зборуваме за замена на луѓето, бидејќи тоа во моментов е премногу амбициозно“, рече Бјелотомиќ.

Тој изјави дека експериментот во кој една од посложените програмски задачи му била дадена на постар програмер покажал дека вештачката интелигенција ќе биде уште една фаза во подобрувањето на продуктивноста на човекот.

„На еден постар програмер му требаше еден час да го програмира правилно. Потоа дозволија некој друг да го направи тоа, и бидејќи тој другиот не знаеше кое прашање да го постави GPT, решија дека некој со такво знаење сепак мора да ги постави прашањата. па тогаш истата личност, т.е. постар програмер постави прашање до GPT. Му требаа пет барања и 15 минути за да го добие истиот резултат, истиот излез како неговото програмирање без никаква помош. значи дека мора да има постар програмер, со помош на чет GPT за да биде поефикасен. Сè уште ни треба постар програмер, така што не може да се зборува за замена или исчезнување на позицијата програмер“, рече Бјелотомиќ.


Можеби ќе ве интересира

БАЈДЕН ПОТПИША ПОТЕНЦИЈАЛНА ЗАБРАНА ЗА ТИКТОК - еве што ќе се случува понатаму

БАЈДЕН ПОТПИША ПОТЕНЦИЈАЛНА ЗАБРАНА ЗА ТИКТОК - еве што ќе се случува понатаму

УКРАИНА ДОБИВА ОРУЖЈЕ ДО КРАЈ НА ДЕНОТ! Бајден го потпиша законот, пристигнува рекордна помош за 3 држави!

УКРАИНА ДОБИВА ОРУЖЈЕ ДО КРАЈ НА ДЕНОТ! Бајден го потпиша законот, пристигнува рекордна помош за 3 држави!

НЕКОЛКУ ЛИЦА ПОВРЕДЕНИ ВО „ЧУДЕН“ ИНЦИДЕНТ ВО ЛОНДОН: Избегани армиски коњи трчаа низ центарот на Лондон (ВИДEО)

НЕКОЛКУ ЛИЦА ПОВРЕДЕНИ ВО „ЧУДЕН“ ИНЦИДЕНТ ВО ЛОНДОН: Избегани армиски коњи трчаа низ центарот на Лондон (ВИДEО)

(ВИДЕО) ГОРИ ВО РУСИЈА: Украина пак погоди рафинерија со дронови

(ВИДЕО) ГОРИ ВО РУСИЈА: Украина пак погоди рафинерија со дронови

ЗАГРИЖЕНИ СЕ ЗА КОНФЛИКТОТ ВО ГАЗА: Јамајка ја призна државата Палестина

ЗАГРИЖЕНИ СЕ ЗА КОНФЛИКТОТ ВО ГАЗА: Јамајка ја призна државата Палестина

ПОРАДИ КОРУПЦИЈА: Уапсен е рускиот заменик министер за одбрана Тимур Иванов

ПОРАДИ КОРУПЦИЈА: Уапсен е рускиот заменик министер за одбрана Тимур Иванов

ИРАН СЕ ЗАКАНИ НА ИЗРАЕЛ: Aко пак нападнат, не е јасно дали нешто ќе остане од Израел

ИРАН СЕ ЗАКАНИ НА ИЗРАЕЛ: Aко пак нападнат, не е јасно дали нешто ќе остане од Израел

ХАМАС ПОВИКА НА ЕСКАЛАЦИЈА: Го повикуваме јорданскиот народ да ги засили своите акции

ХАМАС ПОВИКА НА ЕСКАЛАЦИЈА: Го повикуваме јорданскиот народ да ги засили своите акции

(ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО) ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИК ГО ШУТНА ПАЛЕСТИНСКОТО ЗНАМЕ И ЛЕТНА ВО ВОЗДУХ: Со повреди заврши во болница

(ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО) ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИК ГО ШУТНА ПАЛЕСТИНСКОТО ЗНАМЕ И ЛЕТНА ВО ВОЗДУХ: Со повреди заврши во болница