04 Декември, 2023
0.0306

ПРОПАЃА БРАКОТ КАКО ИНСТИТУЦИЈА?: Еве колку деца се родени вонбрачно во Европа и во Македонија

Објавено во: Анализа 14 Август, 2023

Добивај вести на Viber

Во Македонија само 13,7 отсто од децата се родени во вонбрачни заедници, за разлика од Западна и Северна Европа каде што повеќе од половината од живородените деца се од родители кои не биле во брак, покажува анализата на статистичкиот портал „Ландгеист“, базирана на податоци на Евростат.

Во Европа, помалку деца родени во вонбрачни заедници од Северна Македонија, има во Турција (2,8%) и во Белорусија (13,0%). Од земјите во регионот, во Грција 16,5 проценти од живородените деца се од родители кои не биле во брак, во Хрватска 23,6, во Србија 30, во Словенија, 57,7, а во Бугарија 59,9 отсто.

Речиси во цела Северна и Западна Европа, поголемиот број од децата биле родени надвор од брак. Процентот на вонбрачни деца е највисок во Исланд (69,4%), во Франција (63,5%) и во Португалија (60,0%).

Во повеќето земји од Источна Европа, тој број е под 30 проценти, а убедливо највисок е во Бугарија (59,9%) и во Чешка (48,5%).

„Ландгеист“ забележува дека продолжува трендот на намалување на стапките на бракови, особено во Северна и Западна Европа, што резултира и со раѓање на бебиња од родители кои не се во брак или во граѓанско партнерство.

ФОТО:МИА


* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЕДНА ПЕТИНА ОД НАСЕЛЕНИЕТО РОДЕНО ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН ДЕНЕС ЖИВЕЕ ВО СТРАНСТВО: Допрва ќе се изгубат половина квалификувани и млади граѓани

ЕДНА ПЕТИНА ОД НАСЕЛЕНИЕТО РОДЕНО ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН ДЕНЕС ЖИВЕЕ ВО СТРАНСТВО: Допрва ќе се изгубат половина квалификувани и млади граѓани

ПОСЛЕДНИТЕ „ПРОРОШТВА“ НА КИСИНЏЕР: Од хаос на Блискиот Исток до шанса за мир во Украина

ПОСЛЕДНИТЕ „ПРОРОШТВА“ НА КИСИНЏЕР: Од хаос на Блискиот Исток до шанса за мир во Украина

КАКО „BLACK FRIDAY“ ГО ДОБИЛ ИМЕТО? Се започнало безгрижно во Филаделфија, а потоа влетаа навивачите!

КАКО „BLACK FRIDAY“ ГО ДОБИЛ ИМЕТО? Се започнало безгрижно во Филаделфија, а потоа влетаа навивачите!