05 Март, 2024
0.0231

Колумна на амбасадорот Џанг Ѕуо

Промовирање на заедничките вредности на човештвото и реформа на глобалното владеење

Објавено во: Колумни 24 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Претседателот Си Џинпинг за време на неговиот состанок со претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел, кој ја посети Кина на 1 декември 2022 година, истакна дека „со промените на светот, времето и историјата што се одвиваат со побрзо темпо, сите земји размислуваат за патот напред“. Земјите ширум светот имаат различни истории, култури и национални услови, но нивните луѓе го делат истото срце и душа, и сите имаат еднакви права да се стремат и истражуваат за остварување на заедничките вредности за целото човештво. Кина ги исполнува своите меѓународни одговорности и обврски, промовирање на промени и подобрувања во глобалното владеење и демонстрација на нејзината улога како главна одговорна земја. Во својот извештај до 20-тиот Национален конгрес на КЗК, претседателот Си Џинпинг искрено ги повика „сите земји да ги почитуваат заедничките вредности на човештвото за мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода; да се промовира меѓусебното разбирање и да се создадат поблиски врски со другите народи“, ефективно одговарајќи на универзалните очекувања и аспирации на сите народи, обезбедувајќи цврста врска на заедничките вредности за најшироко единство на меѓународната заедница и придонесувајќи за кинеската мудрост и кинеските решенија за реформа и изградба на глобалниот систем на управување.

Прво, мирот и развојот се заедничката причина за човештвото. На состанокот со претседателот на Европскиот совет Мишел, претседателот Си Џинпинг истакна дека „Кинаскиот развој претставува растечка сила за светски мир и Кина никогаш нема да бара хегемонија или да се вклучи во експанзионизам. Ова е свечено политичко ветување дадено од КЗК. волјата на преку 1,4 милијарди Кинези“. Сегашната меѓународна ситуација претрпе фундаментални промени и длабок контраст во меѓународната моќ, но мирот и развојот сè уште се тема на нашето време.Како што вели кинеската поговорка, „Универзалниот пат води кон поголемо добро од сите“. Мирот и развојот се незапирливиот тренд на историјата. Мирот е основната гаранција за напредокот и развојот на човечкото општество и глобалното владеење, додека развојот е неизбежен стремеж на човечките суштества да се стремат кон подобар живот и е практична цел на глобалното владеење. Мирот и развојот се предуслови за човековиот развој и заедничката визија на целото човештво. Глобалното владеење треба да ја следи основната премиса за мир и развој, да го замени конфликтот со дијалог и да ја замени загубата со победа, за да се постигне континуиран напредок кон подобар живот за човековата егзистенција.

Второ, правичноста и правдата се заедничкиот идеал на човештвото. Кога претседателот Си Џинпинг беше домаќин на 14-тиот Самит на БРИКС во јуни оваа година, тој предложи гласно да се зборува за правичност и правда и да се промовира практиката на вистински мултилатерализам во меѓународната заедница. Идеите изнесени од претседателот Си Џинпинг ја изразуваат заедничката желба на земјите во развој да го сакаат мирот и спокојството и да се спротивстават на хегемонијата и политиката на моќ, и ја демонстрираат цврстата решеност на Кина да го поддржува вистинскиот мултилатерализам. Со оглед на сегашниот сериозен јаз меѓу северот и југот во светот, огромниот јаз во развојот на земјите, честата појава на неправедни и неразумни појави, легитимните претензии на многу суверени земји, особено малите и средните, не биле соодветно адресирани. Кина се залага за правичност и правда како вредносен мерило на глобалното владеење, продлабочувајќи го разбирањето меѓу нациите и заговарајќи дека сите нации, без разлика на големината, се еднакви и треба да учествуваат заедно во работите на глобалното владеење. Кина цврсто го поддржува глобалниот мултилатерален систем на управување со Обединетите нации во неговото јадро, непоколебливо го поддржува претставувањето и гласот на сите суверени земји, особено земјите во развој, во системот на глобално управување, активно одговара на разумните барања на земјите во развој и заеднички промовира еднаквоста и уредноста на глобалното владеење.

Трето, демократијата и слободата се заедничка потрага на човештвото. Кога претседателот Си Џинпинг се сретна со американскиот претседател Џо Бајден во Бали, Индонезија, тој истакна дека „Слободата, демократијата и човековите права се заедничка потрага на човештвото и постојана потрага на Комунистичката партија на Кина. Америка има демократија во американски стил, а Кина има демократија во кинески стил. И двете се усогласени со националните услови." Демократијата и слободата се вредности што ги споделуваат повеќето земји и крајната стремеж кон човековиот социјален развој. Кина ја нагласува потребата од изградбата на мост на дијалог меѓу земјите заснован на заедничките вредности на демократијата и слободата, за да можат земјите ширум светот да учествуваат во глобалното управување врз основа на взаемно признавање и еднаквост. Поради разликите во идеологијата, полето на глобалното владеење често ги дели блоковите врз основа на идеологијата и се соочуваат едни со други. Некои научници и политичари дури и енергично ја застапуваат теоријата за судир на цивилизациите и крајот на историјата, што сериозно влијае на стабилноста на светскиот поредок. Кина го застапува концептот на глобално владеење кое се карактеризира со опсежни консултации, заеднички придонес и заеднички придобивки и активно ја промовира демократизација на правилата за глобално владеење. Кина се залага за напуштање на предрасудите, барајќи најголема конвергенција на вредности, теории и земји. Кина секогаш се обидува да ја прошири заедничката корист меѓу земјите.

Четврто, солидарноста и соработката се заедничка одговорност на човечкото суштество. Претседателот Си Џинпинг за време на неговите разговори со претседателот на Европскиот совет Мишел истакна дека со стабилноста на институциите, управувањето, политиката и развојот, Кина има доверба и способност да обезбеди многу потребна сигурност и стабилност на меѓународната заедница. Поделбата и конфронтацијата не се во интерес на ниту една партија, единството е вистинскиот избор. За да ги поддржуваме и промовираме заедничките вредности на целото човештво, мораме да дејствуваме, да придонесеме за остварување на заедничките вредности на човештвото преку сопственото истражување и практика и постојано да ја консолидираме основата. Претседателот Кси Џинпинг сукцесивно предложи иницијативи за глобален развој и иницијативи за глобална безбедност, нагласувајќи дека глобалните предизвици бараат глобални одговори, што ќе доведе до воспоставување чувство на заедница на интереси и заедничка иднина. Претседателот Си Џинпинг за време на Самитот на Г-20 во Бали истакна дека Г-20 треба да остане посветена на својата основачка цел за единство и соработка, да го продолжи духот на солидарноста и да го поддржува принципот на консензус. Кина е цврст застапник и активен практичар на заедничките вредности на целото човештво. Промовира градење на нов тип меѓународни односи со меѓусебно почитување, правичност и правда, и соработка меѓу двете страни, и дополнително ја промовира реформата на системот на глобално управување и меѓународниот систем.

Соочен со темата на времето, „Што не е во ред со светот, што да правиме?“, претседателот Си Џинпинг за време на разговорите со претседателот на Европскиот совет Мишел истакна дека 20-от Национален конгрес на КПК го дал одговорот на Кина, односно: Внатрешно, Кина ќе остане посветена на патот на социјализмот со кинески карактеристики, на филозофијата на развој насочена кон луѓето и на продлабочувањето на реформите и отворањето; Надворешно, Кина цврсто ќе води независна надворешна политика на мир, ќе ги поддржува своите надворешнополитички цели за заштита на светскиот мир и промовирање на заедничкиот развој и ќе остане посветена на промовирање заедница со заедничка иднина за човештвото. Кина е подготвена да работи со сите земји во светот за да застане на вистинската страна на историјата и човечкиот напредок, да ги поддржува и да ги пренесе заедничките вредности на целото човештво, да ги промовира реформите и изградбата на глобалниот систем на управување и заеднички да создадеме подобар иднина за светот.


Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Македонија 

Можеби ќе ве интересира

Путин не зборуваше за минатото

Путин не зборуваше за минатото

НАПОКОН... SË FUNDI... КОНЕЧНО

НАПОКОН... SË FUNDI... КОНЕЧНО

Две години војна во Украина – уште колку и како до мир?

Две години војна во Украина – уште колку и како до мир?