05 Октомври, 2022
0.0234

ПРОМЕНИ ВО БАЛАНСЕРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Eдна третина во јавниот сектор треба да бидат Албанци

Објавено во: Македонија 16 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Министерството за информатичко општество и администрација пред неколку дена направи промени во балансерот за вработување во согласност со резултатите од последниот попис. 

Имено, во балансерот се запишани повисоки проценти за застапеност на Албанците, Турците и Бошњаците, отколку што покажува пописот, додека помал е процентот за Македонци, Роми и Срби. Единствено е точен процентот на Власите во земјава.

Особена разлика се забележува кај Албанците, чиј процент во пописот изнесува 24,30 отсто, додека во балансерот пишува дури 31,54 отсто. Тоа значи дека според ваквата пресметка во државните институции ќе треба да се зголеми бројот на вработени Албанци за 7,24 отсто. Кај останатите заедници разликата е максимум половина процентен поен.

Министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, е дециден дека не се работи за поинаква пресметка. За Сител објаснува дека во балансерот се користи истата методологија од 2016 година, само промена има во инпутот на податоците, кои до сега се земале од пописот од 2002-та, а сега се од ланскиот попис и како основа се зема вкупното население, а не само резидентното. Алити вели дека граѓаните кои не се изјасниле за својата етничка припадност во пописот, а кои претставуваат околу 6 отсто од вкупното население, се пропорционално распределени и додадени во графите на сите етникуми во балансерот и затоа се јавува разлика и несовпаѓање со бројките од пописот.

фото Влада

Можеби ќе ве интересира

На бугарскиот министер Милков му пречи што Гимназија во Скопје се вика Јосип Броз Тито

На бугарскиот министер Милков му пречи што Гимназија во Скопје се вика Јосип Броз Тито

Му се заканиле и го натерале да потпише испратници за 38.000 евра

Му се заканиле и го натерале да потпише испратници за 38.000 евра

Лица од Скопје, Гостивар, Куманово и Струга се најдоа на „црната листа“ поради војување во Сирија

Лица од Скопје, Гостивар, Куманово и Струга се најдоа на „црната листа“ поради војување во Сирија

Маж и жена од Кочани завршија во болница откако јаделе печурки

Маж и жена од Кочани завршија во болница откако јаделе печурки

Непознат сторител го вандализирал македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград уште пред да биде официјално отворен

Непознат сторител го вандализирал македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград уште пред да биде официјално отворен

Жан Митрев покрај одземениот пасош, дал и гаранција од милион евра

Жан Митрев покрај одземениот пасош, дал и гаранција од милион евра

Лидија Димова: Премиерот има интерес за отворање нов универзитет, а другите се разбираат само во финансии

Лидија Димова: Премиерот има интерес за отворање нов универзитет, а другите се разбираат само во финансии

Заедно можеме повеќе

Заедно можеме повеќе

ВМРО-ДПМНЕ му ги предаде контактите на Бектеши

ВМРО-ДПМНЕ му ги предаде контактите на Бектеши