15 Август, 2020
0.0410

Прават милиони евра од трговија со отпад! Кои се тие?

Објавено во: Економија 14 Февруари, 2020

Во дејноста трговија на големо со отпадоци и остатоци има регистрирано 75 домашни фирми. Меѓу нив има пет друштва кои оствариле добивки кои надминуваат 100.000 евра

Во Македонија трговијата на големо со отпад и остатоци е вносен бизнис. Има вкупно 75 компании кои се регистрирани за трговијата на големо со отпадоци и остатоци. Меѓу нив има пет компании кои имаат добивки од најмалку 6 милиони евра или околу 100.000 евра, а меѓу нив убедливо најпопуларна или поточно „нај извикана“ е депонијата „Дрисла“ која има повеќе дејности на делување меѓу кои една е и трговијата на големо со отпадоци и остатоци.

Официјалните податоци достапни од ЦРМ покажуваат дека меѓу овие пет компании кои се заминаваат со трговија на големо со отпад и остатоци најмалата во 2018 година остварила приход од 942.000 евра, а најголемата има приход од 4,85 милиони евра и тоа , замислете, не е „Дрисла“!

„Нутривет“ е скопска компанија која е регистрирана за дејноста трговија на големо со отпадоци и остатоци. При пребарување на интернет се наоѓа иистоимена фирма која се занимава со увоз на ветеринарни медицински препарати, а воедно се занимава и со откуп на стара хартија.
Оваа компанија, чиј сопственик е физичко домашно лице Живко Серафимовски, во 2018 година остварила приход од 4,85 милиони евра, а нејзината добивка изнесува 292.000 евра.

„Дрисла“ е компанија која има најголем профит во конкуренција на овие пет компании, но мора да се истакне дека ова јавно претпријатие својот профит го остварува од повеќе дејности, а не само од трговија со отпад на големо. ВО 2018 година, оваа компанија беше управувана од приватна иницијатива, и оствари приходи од 3,9 милиони евра и профит од 389.000 евра што значи дека имала профитна маргина од речиси 10 отсто. Очигледно е дека приватната иницијатива на италијанско-македонските бизнисмени знаела да прави пари од отпад.

Две компании во 2018 година оствариле приходи од 2,8 милиони евра, а и двете се регистрирани само за дејностите трговија на големо со отпадоци и остатоци. Тоа се Еуро Бос РАФ од скопско Студеничани и Даскало од прилепско Мало Коњари. Еуро Бос РАФ е сопственост на Асан Идризи и оваа компанија во 2018 година остварила приход од 2,8 милиони евра и добивка од 150.500 евра. Прилепската компанија сопственост на Јане Даскалоски била поуспешна. Таа остварила приход од 2,8 милиони евра и нејзината добивка за 2018 година изнесува 234.300 евра.

Најуспешна фирма во трговијата на големо со отпадоци и остатоци е штипската фирма Оаза Минерали сопственост на Соња Ивановска. Оваа фирма во 2018 година остварила приход од 942.000 евра, а добивката за таа година изнесува 199.000 евра. Добивката изнесува 21 отсто од приходите остварени во таа година.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката