29 Септември, 2023
0.0235

ПОЗНАТА ХРВАТСКА ДЕСТИНАЦИЈА ВОВЕДУВА НАПЛАТА ЗА ТУШИРАЊЕ НА ПЛАЖА: Еве колку ќе чини надоместот

Објавено во: Финансии 25 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Членовите на Градскиот совет на град Крк на седницата на претставничкото тело расправаа за повеќе значајни теми и со мнозинство гласови го одобрија предлогот на Одлуката за давање согласност на општите услови за давање на услугата за користење јавни тушеви на плажите во градот.

Со таа одлука на комуналното претпријатие Векла му се овозможи да воведе систем за наплата на тушеви на јавните плажи, по цена од 20 центи со данок за половина минута користење туш, пишува Нови лист.

Како што им објасни на советниците директорот на Векла Данко Милониќ, летово во колекторските системи ќе бидат вклучени шест тушеви на градските базени. Тој објасни дека единствена и ексклузивна причина за враќање на фактурата е остриот скок на потрошувачката на вода, што се случи во последните години откако дотогаш инсталираните уреди за наплата мораа да се оневозможат поради неможноста да се фискализираат нивните претходни „сопственици на токени“.

Туш кабините сега ќе бидат опремени со уреди кои секоја нивна употреба ја регистрираат кај надлежните институции. Наплатата нема финансиски или профитни мотиви, туку само желба да се намали непотребната и неконтролирана потрошувачка на вода, а со тоа и загадувањето на животната средина, објасни Милониќ.

Можеби ќе ве интересира

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

„КАКО ГРЦИТЕ ЌЕ ПЕЧАЛАТ НА НАШАТА ВОДА И НАШАТА ГЛУПОСТ“: Професорот Трајковски од Техничкиот факултет во Битола со анализа

„КАКО ГРЦИТЕ ЌЕ ПЕЧАЛАТ НА НАШАТА ВОДА И НАШАТА ГЛУПОСТ“: Професорот Трајковски од Техничкиот факултет во Битола со анализа