01 Октомври, 2023
0.0231

ПОЗИТИВНАТА КОМПАНИСКА КУЛТУРА КАКО СТРАТЕШКА ПРЕДНОСТ НА ИТ КОМПАНИИТЕ

Објавено во: Мои пари 26 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Добросостојбата на вработените е аспект кој ги засега сите компании, од сите индустрии. Иако свесноста за потребата од здрава работна средина е висока, евидентно е дека досега ниту една индустрија не ставила фокус на подобрување и развивање на позитивна компаниска култура како што тоа го има направено ИТ индустријата.

Сепак, и во ИТ секторот перцепцијата за компаниска култура се разликува помеѓу компаниите. Како позитивен пример на нашиот пазар, со работна средина која ги зема предвид потребите на вработените на работното место, но и надвор од него, се издвојува Emit Knowledge – компанија која веќе 10 години создава напредни и прогресивни софтверски решенија, преку развивање на софтверски производи.

Со главно мото “компанија што на прво место ги става луѓето и слободата сами да донесуваат одлуки” Emit Knowledge градењето на позитивна компаниска култура и пријатна работна средина за своите вработени не го гледаат како проект, туку како долгорочна стратегија за раст и развој.

Компаниската култура ја дефинираме како средината во која секојдневно работиме. Ако ставиме едно растение во здрава средина, му даваме вода, сонце и нега, тоа ќе расте и ќе цвета. Но, доколку го ставиме во средина каде нема пристап до основните потреби, тоа ќе овене – истото важи и за вработените, особено во една високо технолошка индустрија како нашата. За нас, компаниската култура не претставува организација на заеднички активности, групни игри или пица во петок, туку активно создавање на заеднички вредности и стандарди кои придонесуваат за добросостојбата на нашиот тим. Комуникацијата е искрена, отворена и сите се поттикнати гласно да го споделат своето мислење.” – велат од Emit Knowledge.

До неодамна, благосостојбата на вработените и балансот помеѓу работниот и приватниот живот претставуваше луксуз, но денес, работите се доста поинакви. Она што повеќето компании го гледаат како чисто алтруистички потфат е всушност многу повеќе од тоа, бидејќи компаниите со силна компаниска култура кои во преден план го ставаат доброто на вработените всушност перформираат подобро од останатите.

Покрај тоа што придонесува за зголемување на задоволството и продуктивноста на вработените, градењето на отворена компаниска култура претставува и стратешка алатка за обезбедување на компанискиот раст и развој, а со тоа и зголемување на вредноста на финалниот продукт за клиентите.

“Успехот на една компанија како целина е невозможен без индивидуалниот успех на вработените”, додаваат од Emit Knowledge. “Компаниската култура е жива материја која континуирано се развива и неа ја создаваат самите луѓе кои работат во неа. Токму затоа сме посветени да им помогнеме на нашите вработени да бидат најдобрата верзија од себе, бидејќи тие го градот патот до сите идни успеси. ”

Emit Knowledge e првата наша ИТ компанија која јавно ја истакна својата кариерна патека, како знак за отворена комуникација со вработените уште пред нивното вклучување во тимот.

пр објава

Можеби ќе ве интересира

Ангел Анѓушев на Бизнис форум во Тирана: На компаниите од регионот им треба државна поддршка за технолошки напредок и јавни набавки кои се транспарентни и конкурентни

Ангел Анѓушев на Бизнис форум во Тирана: На компаниите од регионот им треба државна поддршка за технолошки напредок и јавни набавки кои се транспарентни и конкурентни

Заборски и Стојановиќ од „Макпетрол“ ќе се борат за бронза на светската карате лига

Заборски и Стојановиќ од „Макпетрол“ ќе се борат за бронза на светската карате лига

Нашата Камка Тоциновски во нова серија на Телеком Србија, уникатниот драмски трилер „Посета“

Нашата Камка Тоциновски во нова серија на Телеком Србија, уникатниот драмски трилер „Посета“

За помалку од еден час закажани и направени над 300 бесплатни кардио прегледи од Клиника Жан Митрев

За помалку од еден час закажани и направени над 300 бесплатни кардио прегледи од Клиника Жан Митрев

ФЕРО ИНВЕСТ ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕДУВА ТРАФОСТАНИЦИ ЗА ЕЛЕКТРАНИ ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ

ФЕРО ИНВЕСТ ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕДУВА ТРАФОСТАНИЦИ ЗА ЕЛЕКТРАНИ ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ

Бектеши во посета на млечната индустрија: Бимилк е една од општествено одговорните компании која ги намали цените и пред одлуката на Владата

Бектеши во посета на млечната индустрија: Бимилк е една од општествено одговорните компании која ги намали цените и пред одлуката на Владата

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 105,85 евра за мегават час, на МЕМО 108,03 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 105,85 евра за мегават час, на МЕМО 108,03 евра за мегават час

Водиме грижа максимално и навремено да ги задоволиме потребите на сите потрошувачи

Водиме грижа максимално и навремено да ги задоволиме потребите на сите потрошувачи

Шахистите на „Алкалоид“ петти во светот, сребрен медал за Недев на втората табла

Шахистите на „Алкалоид“ петти во светот, сребрен медал за Недев на втората табла