15 Август, 2020
0.0193

Поставена е опцијата со која можете да го вратите донираниот поврат на ДДВ

Објавено во: Финансии 17 Јуни, 2020

Денеска е поставена опцијата со која можете да ја откажете донацијата на апликацијата „Мој ДДВ“, информира директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска.

Граѓаните кои сакаат да ја откажат донацијата потребно е да ја симнат новата верзија на апликацијата ,,Мој ДДВ". Полето ,,Откажи Донација,, се појавува само кај оние корисници на апликацијата “МојДДВ” кои го донирале својот поврат за периодот јан-март 2020 за справување со COVID-19.. Оваа опција ќе биде достапна на апликацијата “МојДДВ” до 30 јуни 2020 година, а износот на делот на данокот на додадена вредност на граѓаните кои ја отповикале донацијата ќе се исплати на нивната трансакциска сметка до 30 јули 2020 година, објави Лукаревска.

До сега во солидарниот фонд за справување со корона-кризата се донирани околу 10 милиони денари од граѓаните, кои наместо да го добијат на своите сметки, го вратиле повратот од „Мој ДДВ“.

Со измени на уредба на граѓаните Владата им овозможи да си го вратат на своите трансакциски сметки по грешка донираниот „Мој ДДВ“ во солидарниот фонд за справување со корона-кризата.

Физичките лица кои дале по грешка согласност за донирање на вратениот ДДВ во првиот квартал од 2020 година ќе може да го променат одговорот најдоцна до 30 јуни 2020 година и да се стекнат со право на враќање на ДДВ на нивните трансакциски сметки најдоцна до 30 јули 2020 година.

Голем број граѓани пред да се направи оваа измена реагираа дека по грешка махинално реагирае на опцијата за праѓање на повратот од „Мој ДДВ“ во солидарниот фонд и дека потоа немале можност тоа да го исправат.Можеби ќе ве интересира

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар