22 Јуни, 2024
0.0921

ПОРАНЕШЕН ДИРЕКТОР, СЕГА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРЕН - Доне Таневски го окрупнува капиталот во „Македонијатурист“, сега има 22,21 проценти од акциите

Објавено во: Економија 11 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Поранешниот долгогодишен директор на Македонијатурист Доне Таневски, а сега претседател на Надзорниот одбор на компанијата, бил купувачот на акциите кои поминаа на последните две блок трансакции со акции на таа компанија.

Барем таков впечаток може да се добие од денешната објава на Берзата.

„Известуваме дека Доне Таневски, Претседател на Надзорен Одбор на Македонијатурист АД Скопје, се стекна со 3.199 обични акции издадени од Македонијатурист АД Скопје и сега поседува 100.448 обични акции, односно 22,21 отсто“, се вели во објавата од „Македонијатурист“. 

А, на последните блок трансакции кои со акциите на „Македонијатурист“ се случија минатата недела, поминаа два блока на оваа компанија, и тоа во едниот се продадоа 1.015 акции по цена од 6.300 денари за акција, а втората беше 1.152 акции, за сума од 6.500 денари за акција.

Или, тоа значи дека на двата блока поминале 2.167 акции. Претходните денови исто така имаше блок трансакции, и нивната заедничка количина надминува 3.000, што значи дека во сите денови купувачот бил Доне Таневски. 

А, под претпоставка цената да е 6.500 денари за акција, излегува дека тој за новата количина платил 338 илјади евра. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни