23 Јули, 2024
0.0239

„ПОБРЗО И ПОЕВТИНО ПЛАЌАЊЕ ВО ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И КОМПАНИИТЕ“: Величковски од Народната банка за интеграцијата во СЕПА

Објавено во: Финансии 18 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Интензивните активности во изминатите неколку години за усогласување на домашната правна рамка во платежната сфера со правото на Европската Унија создадоа основа за започнување на процесот за интеграција на земјата во Единствената област за плаќања во евра (СЕПА), пред да пристапиме во ЕУ. Ова го најавува директорот на Дирекциајта за платни системи при Народна банка на Македонија, Игор Величковски. 

Тој итакнвуа дека Народната банка во соработка со релевантните државни институции, на крајот на април оваа година поднела барање до Европската комисија за неформална оцена на правната и функционалната еквивалентност на нашата регулатива со законодавството на Европската Унија. 

- По добивањето и разрешувањето на евентуалните забелешки, барањето ќе биде и официјално поднесено до Европскиот совет за плаќања. Со пристапот до СЕПА, домашните банки ќе добијат можност да бидат учесници во платните системи (платежните шеми) во областа на СЕПА, што ќе обезбеди директни релации со многу странски деловни банки, а тоа ќе придонесе за побрзи и поевтини плаќања во евра за граѓаните и за компаниите во земјата - објаснува Величковски. 

Според него, со интеграцијата на земјава во СЕПА, граѓаните и фирмите ќе може на брз, безбеден и ефикасен начин да вршат безготовински плаќања во евра кон земјите членки на ЕУ, како и кон голем број земји коишто не се членки на ЕУ. Дополнува дека со пристапот кон СЕПА, ќе се намалат и трошоците за прекуграничните трансакции, што е особено значајно за дознаките коишто ги праќаат нашите граѓани од странство. 

- Пристапот до СЕПА ќе им овозможи на домашните банки да бидат учесници во платните системи, преку кои се извршуваат плаќањата во евра во оваа област, што ќе овозможи побрз и поевтин пренос на парични средства имајќи предвид дека комплексните кореспондентни аранжмани ќе бидат избегнати. Со директен пристап до платните системи, домашните банки ќе можат да ги намалат своите трошоци за извршување на плаќањата во евра - нагласи Величковски додавајќи дека предностите од пристапувањето во СЕПА се многу значајни за граѓаните и за компаниите имајќи предвид дека најголемиот број од прекуграничните плаќања се извршуваат во евра.

Само за илустрација, минатата година преку банките во земјата, 87 проценти од вкупните одливни прекугранични плаќања, односно 77 отсто од вкупните приливни прекугранични плаќања се извршени во евра.      

Инаку, СЕПА брои 36 земји членки, меѓу кои 27 земји членки на Европската Унија, четирите земји членки на Европската асоцијација за слободна трговија (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија) и Обединетото Кралство, како и неколку други држави (Андора, Монако, Сан Марино и Ватикан).

Можеби ќе ве интересира

ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕТНОСТ СО НАЈГОЛЕМ РАСТ НА ПЛАТАТА - просекот надминува 40 илјади денари

ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕТНОСТ СО НАЈГОЛЕМ РАСТ НА ПЛАТАТА - просекот надминува 40 илјади денари

ДУРИ 45 ГОДИНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈА ОД САМО 1.200 ЕВРА: Зошто пензиите се ниски во Германија?

ДУРИ 45 ГОДИНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈА ОД САМО 1.200 ЕВРА: Зошто пензиите се ниски во Германија?

ДОНЕСУВААТ ДОБРА ЗАРАБОТКА: Кои се најпопуларните сезонски работни места?

ДОНЕСУВААТ ДОБРА ЗАРАБОТКА: Кои се најпопуларните сезонски работни места?

КОЛКУ Е БОГАТА КАМАЛА ХАРИС, НОВАТА КАНДИДАТКА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД? „Има многу пари, но можеше да биде уште побогата доколку попаметно инвестираше“

КОЛКУ Е БОГАТА КАМАЛА ХАРИС, НОВАТА КАНДИДАТКА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД? „Има многу пари, но можеше да биде уште побогата доколку попаметно инвестираше“

СЕ ОГЛАСИ НЛБ ЗА КРЕВАЊЕТО НА ПОНУДАТА ЗА АКВИЗИЦИЈА НА АДИКО БАНКА - влезот на хрватскиот пазар би бил корисен за клиентите

СЕ ОГЛАСИ НЛБ ЗА КРЕВАЊЕТО НА ПОНУДАТА ЗА АКВИЗИЦИЈА НА АДИКО БАНКА - влезот на хрватскиот пазар би бил корисен за клиентите

Димитриеска Кочоска најавува одземање на лиценца за приредување игри на среќа на две друштва, еве што кажа за штетите врз буџетот

Димитриеска Кочоска најавува одземање на лиценца за приредување игри на среќа на две друштва, еве што кажа за штетите врз буџетот

КОЛКУ ЧИНИ ОДМОРОТ ВО ЗЕМЈИТЕ КАДЕ МАКЕДОНЦИТЕ НАЈЧЕСТО ОДАТ? Албанија е најевтина

КОЛКУ ЧИНИ ОДМОРОТ ВО ЗЕМЈИТЕ КАДЕ МАКЕДОНЦИТЕ НАЈЧЕСТО ОДАТ? Албанија е најевтина

ЗА ОСТАВЕН ПЕШКИР НА ПЛАЖА, КАЗНИТЕ СЕ ПРЕСОЛЕНИ: Еве каде во околината ова се казнува

ЗА ОСТАВЕН ПЕШКИР НА ПЛАЖА, КАЗНИТЕ СЕ ПРЕСОЛЕНИ: Еве каде во околината ова се казнува

УЈП најави исплата на повратот на ДДВ, но и инспекциска контрола кај дел од даночните обврзници

УЈП најави исплата на повратот на ДДВ, но и инспекциска контрола кај дел од даночните обврзници