26 Февруари, 2021
0.0201

Плати во Македонија со најголем раст: Највисок кај изнајмувањето и давање под закуп

Објавено во: Економија 22 Јануари, 2021

За една година најголем пораст на платите бележи дејноста изнајмување и давање под закуп (лизинг), каде што во ноември таа изнесувала 46.790 денари. Станува збор за пораст од 59,1 отсто споредено месец ноември 2020 со ноември 2019.

Платите во дејноста производството на тутунски производи има раст од 42,9 отсто, откако Државниот завод за статистика ги објави овие приходи за месец ноември. Инаку просечната плата во овој сектор е 31.807 денари. За една година платата во дејноста санација и управување со отпад е зголемена за 32,9 отсто и таму сега изнесува 31.300 денари. 

Во споредба на месец ноември 2019 раст од 27,9 проценти има во дејноста вадење на друга руда и камен, каде што просечната нето-плата сега е 40.288 денари. Во рибарството и аквакултурата прогрес има од 23,6 проценти и таму просечниот износ е 19.572 денари.

Инаку просечната месечна исплатена нето плата по вработен за ноември во 2020 година изнесувала 27.588 денари што е за 7 отсто повеќе во споредба со истиот месец во 2019 година. Најголеми имаат вработените во секторот компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности - 66.556 денари. 


Можеби ќе ве интересира

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

Што е животно осигурување и како функционира?

Што е животно осигурување и како функционира?

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Shell се шири во регионот

Shell се шири во регионот

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите

По три и пол години, „Феро инвест“ на Кочо Анѓушев доби општински тендер

По три и пол години, „Феро инвест“ на Кочо Анѓушев доби општински тендер