22 Септември, 2019
0.0322

ПЛАТИ НАД 50 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ: Најплатени во Македонија вработените во овој сектор

Објавено во: Економија 22 Мај, 2019

Најголеми плати во државата имаат вработените во ИТ секторот.

Компјутерските програмери имаат најголеми плати според последните податоци на Државниот завод за статистика.

Тие во март земале 56 670 денари просечна плата. Зад нив на листата најплатени се вработените во телекомуникациите кои имале 50 022 денари плата во март.

Трети на листата најплатени професии во Македонија имаат оние кои се занимаваат со финансиско-услужни дејности, осигурување и пензиски фондови чии плати во март според ДЗС се 48 191 денари.

Вработени во воздухопловство како четврти на листата имале просечна плата од 47 594 денари додека на петтото место се вработените во фармацевстаката индустрија со плати од 44 616 денари.

Имено, просечната нето плата во март изнесува 24 590 денари.

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата