29 Март, 2023
0.0210

ПЕНЗИСКИОТ ФОНД НА НОРВЕШКА ДОЖИВЕА НАЈГОЛЕМА ЗАГУБА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ: Помалку има дури 152 милијарди евра

Објавено во: Економија 31 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Норвешкиот државен пензиски фонд денеска објави дека ја затворил 2022 година со најголема загуба во последните 25 години, нагласувајќи го негативното влијание на војната во Украина, високата инфлација и зголемените каматни стапки на инвестициите во акции и обврзници.

Норвешкиот пензиски фонд е основан во 1996 година и ги инвестира приходите од нафта и гас во акции, обврзници и недвижен имот. Тој е меѓу најголемите во светот со средства под управување со вкупна вредност од 1,2 трилиони долари.

Загуба од 152 милијарди долари

Во 2022 година забележа загуба од инвестиции од 1,64 трилиони круни (152 милијарди евра), најголема од нејзиното основање. Неговата најлоша година досега беше 2008 година, кога финансиската криза го достигна својот врв, предизвикувајќи загуба на инвестиции од 633 милијарди круни.

Повратот на инвестицијата во 2022 година изнесува минус 14,1 отсто, известија денеска. Најлош резултат донесоа вложувањата во акции, со принос од минус 15,3 отсто. Блиску се и инвестициите во обврзници со поврат од минус 12,1 отсто. Позитивен принос донесоа инвестициите во недвижен имот од скромни 0,1 отсто и во проектите за зелена енергија од 5,1 отсто.

„Пазарот беше погоден од војната во Европа, високата инфлација и зголемените каматни стапки. Ова негативно влијаеше и на берзата и на пазарот на обврзници, што е многу невообичаено“, објасни извршниот директор Николај Танген во изјавата.


Можеби ќе ве интересира

ПЛАТА И ДО 3.000 ЕВРА, ЗА КЕЛНЕРИТЕ ДО 1.500 - потрагата по сезонци никогаш поголема, еве кои земји се „најзагрозени“

ПЛАТА И ДО 3.000 ЕВРА, ЗА КЕЛНЕРИТЕ ДО 1.500 - потрагата по сезонци никогаш поголема, еве кои земји се „најзагрозени“

ПУКА БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ? Падот на цените на становите е видлив во повеќе држави, ќе биде ли ова сигнал и за Балканот

ПУКА БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ? Падот на цените на становите е видлив во повеќе држави, ќе биде ли ова сигнал и за Балканот

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

ДЗР: Приходите на пензискиот фонд не ја покриваат исплатата на социјалните бенефиции

ДЗР: Приходите на пензискиот фонд не ја покриваат исплатата на социјалните бенефиции

Испораките на нафта од Русија во Индија се зголемени за 22 пати

Испораките на нафта од Русија во Индија се зголемени за 22 пати

ДАЛИ КОЛАПСОТ НА НЕКОЛКУ БАНКИ Е ВОВЕД ЗА ПОДЛАБОКА БАНКАРСКА КРИЗА: Каква е состојбата десет дена подоцна?

ДАЛИ КОЛАПСОТ НА НЕКОЛКУ БАНКИ Е ВОВЕД ЗА ПОДЛАБОКА БАНКАРСКА КРИЗА: Каква е состојбата десет дена подоцна?

Бектеши: Утре на седница ќе се замрзнат цените на хигиенските производи

Бектеши: Утре на седница ќе се замрзнат цените на хигиенските производи

Пензионерка го пресретна Ковачевски во маркет за да му се пожали на цените

Пензионерка го пресретна Ковачевски во маркет за да му се пожали на цените

Љупчо Николовски: Кромидот не смее да биде 100 денари килограм

Љупчо Николовски: Кромидот не смее да биде 100 денари килограм