17 Јули, 2024
0.0290

Патот до вистинската родова еднаквост? Поправете го системот, а не жените

Објавено во: Колумни 08 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Податоците се јасни: еднаков свет е подобар свет за сите нас. Кога еднаквоста расте, заедниците се поздрави, бизнисите се посилни, економиите јакнат - и светот е подобро место за секого.

Но, денешните пристапи кон родовата еднаквост сè уште се во голема мера неефикасни. Последниот Извештај за родовиот јаз на Светскиот економски форум сега проценува за неверојатни 257 години за да се намали јазот во економското учество на жените – во споредба со 202 години во минатогодишниот извештај.

Последниот Извештај за родовиот јаз на Светскиот економски форум сега проценува дека за неверојатни 257 години би се намалил јазот во економското учество на жените, за разлика од минатогодишниот извештај кој процени дека тоа ќе се случи за 202 години.

За жал, ова не е изненадување. Пристрасноста, често во форма на лажни наративи за жените, продолжува да се вкоренува во работните места, нашите политики и нашите дискусии за жените и како да се подобрат позициите. И покрај сите докази за спротивното, премногу луѓе на власт сè уште веруваат дека митовите за тоа како жените немаат амбиција, немаат самодоверба, мораат да носат поголем дел од товарот дома, се откажуваат од големите улоги и дека нема доволно жени во плановите за зголемување на застапеноста. Лидерите на врвот на нашите организации, мажи и жени - заедно со менаџери за човечки ресурси, надворешни консултанти, па дури и самопрогласени застапници за родова еднаквост продолжуваат да ги зајакнуваат овие застарени и отфрлени поими.

Не само што овие наративи се едноставно погрешни, туку нè тераат да се фокусираме на поправање на жените наспроти поправање на системите и нормите кои го овековечуваат глобалниот родов јаз. Ја продолжуваме гулабната дупка како женско прашање.

Што ако признаеме дека родовата нееднаквост треба да се поправи, но жените не треба да се поправат?

Оваа промена на начинот на размислување менува сè. Родовата еднаквост е деловна можност - и размислувањето за тоа на овој начин ја промени траекторијата на нашата работа, нашата застапеност и нашите резултати.

Повеќето корпоративни лидери и носители на одлуки веруваат дека веќе се занимаваат со родовата еднаквост.

Како лидери и носители на одлуки, гледаме само дел од сликата наместо вкупниот пејзаж. Ова го ограничува начинот на кој дејствуваме, реагираме, веруваме и се однесуваме. Тоа ја ограничува нашата ефикасност.

Во случај на родова еднаквост, треба да ги провериме нашите слепи точки за да можеме да ја видиме вкупната слика. Само така ќе престанеме да одиме наназад и да почнеме да напредуваме.

Ајде да ги земеме политиките на работното место, како еден пример. Многу компании презедоа чекори за подобрување на породилното отсуство. А сепак, родовиот јаз на работното место продолжува да расте. Зошто? Бидејќи породилното отсуство е точка на пресврт во кариерата што уникатно влијае на жените.

Извештајот за родовиот јаз ја опишува разликата помеѓу јазот во платите и јазот во приходите. Јазот во платите е јазот помеѓу начинот на кој жените и мажите се платени на слични позиции. Ова е лесно да се забележи и лесно да се поправи во организациите кои се посветени на правична плата. Јазот во приходите е разликата во вкупните плати заработени од жените наспроти мажите. Кога повеќе мажи отколку жени имаат повеќе високи улоги во една организација, постои јаз во приходите. Единствениот начин да се реши ова е да се постигне застапеност 50/50 на секое ниво на организацијата.

Да се дојде до 50/50 бара долгорочно планирање на таленти на секое ниво, вклучувајќи цели или квоти. Но, и овде типичниот пристап за поставување цели само за жените е премногу тесен. Мора да се справиме со броителот и именителот со прогласување цели за вработување и квоти за репрезентација за жени и за мажи. Додека светските лидери ја интернализираат острата реалност во Извештајот за родовиот јаз, и додека гледаме во нашите сопствени организации, ни треба секој поединец, секој извршен директор и секој лидер да ги провери своите слепи точки и да прифати поширок сет на чекори потребни за да се затвори родовиот јаз.

Време е да се признае дека родовата нееднаквост мора да се поправи - но жените не мора да бидат поправени. Колку и да изгледа контраинтуитивно, одземањето на фокусот од жените ни овозможува пошироко да бараме решенија и да заземеме холистички пристап. Кога ги елиминираме нашите слепи точки, се појавува поголема слика - за системите, нормите, културите и предрасудите кои мора да се решат пред нашите работни места и светот да станат еднакви.

Габриела Кулебанова

Потпретседател на Сојуз на стопански комори на Македонија

Можеби ќе ве интересира

АЗЕСКИ И МИЦКОСКИ СО ДИРЕКТНА ПОДДРШКА ЗА КОМПАНИИТЕ

АЗЕСКИ И МИЦКОСКИ СО ДИРЕКТНА ПОДДРШКА ЗА КОМПАНИИТЕ

Сенката на Доналд Трамп

Сенката на Доналд Трамп

„Urbi et Orbi“ од Орбан

„Urbi et Orbi“ од Орбан