31 Јануари, 2023
0.0232

Отворање на сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали и сензорни елементи во ООУ „Ј. Х. Песталоци“ – Скопје

Објавено во: Мои пари 01 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија опреми уште една сензорна соба со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи и рехабилитациско-рекреациска опрема. Со оваа проектна активност, од денес наставниот и стручниот кадар од ООУ „Ј. Х. Песталоци“- Центар има на располагање низа алатки за работа со учениците од ова училиште, особено со учениците со интелектуална попреченост, со комбинирани пречки, учениците од аутистичниот спактар, со АДХД и др.

„Квалитетното образование, пред сè, инклузивното образование е предизвик за секоја локална самоуправа и дополнителен мотив е во континуитет да се вложуваат ресурси за децата со пречки во развојот. Концептот за инклузивно општество и вклучување на овие ученици во редовната настава се дел од образовната стратегија на oпштината и, во таа насока, сензорната соба што од денес ќе им биде достапна на децата од ООУ „Ј. Х. Песталоци“- Центар е само уште еден чекор кон исполнување на главната цел, а тоа е нивна целосна инклузија.”, изјави градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски.

„Важноста од една ваква интервенција е огромна за нашето училиште, особено имајќи на ум дека во нашето училиште учат 21 ученик со попреченост. Од денес со гордост може да кажеме дека нашето училиште е поинклузивно и овозможува високо-квалитетно образование и можност на секое дете да ги оствари своите потенцијали. Се радуваме што во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со попреченост можеме да го споделиме овој исчекор кон обезбедување на еднакви услови за развој и учење на сите ученици и сите заедно уште еднаш да пратиме порака за еднакво општество за сите.”, истакна директорката на училиштето, Катерина Атанасова.

Проектот „Биди ИН, биди Инклузивен, биди ИНклудиран“ го спроведува Фондацијата „Чекор по чекор“, заедно со своите партнери Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хандимак“, а се реализира вo соработка со Министерството за образование и наука. Целта на проектот е унапредување на можностите за образование на учениците со попреченост и развој на инклузивното образование и досега се отворени 20 сензорни соби и 10 инклузивни игралишта, а неколку училишта добија и асистивна технологија и дидактички материјали за лица со попреченост. Исто така, како дел од проектот се доделуваат и месечни стипендии за 468 ученици со попреченост, а се обезбедува и туторска поддршка за учениците стипендисти.

Можеби ќе ве интересира

Samsung, во соработка со наградуваниот режисер Чарли Кауфман, го претставува врвното искуство со Galaxy камерата

Samsung, во соработка со наградуваниот режисер Чарли Кауфман, го претставува врвното искуство со Galaxy камерата

ТАВ: Ер Србија ќе ја обнови авиолинијата Белград – Охрид од јуни 2023

ТАВ: Ер Србија ќе ја обнови авиолинијата Белград – Охрид од јуни 2023

Над 60 отсто од корисниците на паметни часовници бираат класичен наместо спортски дизајн

Над 60 отсто од корисниците на паметни часовници бираат класичен наместо спортски дизајн

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации)

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации)

Специјална понуда за врабoтените во образование

Специјална понуда за врабoтените во образование

СРЕЌНОТО ТРКАЛО ГИ ДОНЕСЕ ДОБИТНИЦИТЕ НА ГЛАВНИТЕ НАГРАДИ ВО ТРЕТОТО КОЛО ОД „ЗАВРТИ И ПОБЕДИ“

СРЕЌНОТО ТРКАЛО ГИ ДОНЕСЕ ДОБИТНИЦИТЕ НА ГЛАВНИТЕ НАГРАДИ ВО ТРЕТОТО КОЛО ОД „ЗАВРТИ И ПОБЕДИ“

Никола (20) од Штип преживеа долга реанимација: Докторите направија чудо и го спасија

Никола (20) од Штип преживеа долга реанимација: Докторите направија чудо и го спасија

Прв саем на спиењето во Ист Гејт Мол во Скопје

Прв саем на спиењето во Ист Гејт Мол во Скопје

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во јануари досега изнесува 147 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во јануари досега изнесува 147 евра за мегават час