05 Јули, 2020
0.0239

ОЛЕСНЕТИ УСЛОВИТЕ ЗА ПОМОШ НА ФИРМИТЕ - мерката ќе ја користат и газдите-вработени

Објавено во: Финансии 09 Април, 2020

Министерката за финансии Нина Ангеловска објави дека Владата ја изменила Уредбата за поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза, заради исплатата на плати за април и за мај.

Флексибилноста, брзата реакција и слухот се клучни во менаџирањето на ваквата кризна состојба“, напиша Ангеловска на официјалниот фејсбук профил.

Делуваме во насока на поддршка на стопанството и задржување на секое работно место, вели Ангеловска.

Ова се измените: 

Се трга условот управители и сопственици на бизнисите вработени во истите да не може да ја користат мерката (а во насока на заштита на микро и малите фирми)

Бројот на вработени треба да се задржи два месеци по користење на мерката односно до јули 2020.

Можеби ќе ве интересира

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата