17 Август, 2022
0.0314

Која е најпрофитабилната македонска индустрија? Ќе се изненадите!

Објавено во: Економија 05 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Четири од пет најголеми македонски рударски компании лани одлично го „извозеа“ бранот на светската конјуктура и одлично заработија. Еве само еден податок: кај тие што завршиле со добивки, профитот се движи од 23% до 48% од приходите од продажба! Најпрофитабилната рударска компанија лани има добивка поголема од 35 милиони евра!

Рударската индстрија лани буквално згази! Имаше златна година, благодарејќи на глобалниот пазар на метали и суровини кој значајно се крена во пост корона годината. Македонија има пет големи рударски компании од кои четири се за метали и една е за ископ на благодорниот камен-мермер.

Најголема домашна рударска компанија и лани е „Саса“ од Македонска Каменица,која уште во СФРЈ важеше за една од петте општини со најголем БДП по глава на жител. Приходите на „Саса“ лани се 95 милиони евра, а од тоа како добивка на акционерите им останале37 отсто односно 35,5 милиони евра.

Новата рударска компанија од Радовиш Боров Дол годинава покажа дека навистина била капацитет со голем потенцијал. Приходите на овој рудник надмина износ од 50 милиони евра. Добивката е 12 милиони евра и тоа е прва година откако работи оваа млада компанија, да заврши со добивка.

Прилепски Мермерен комбинат е проверена шема и е убедливо најпрофитабилна од рударските компании во земјава. Од приходите лани речиси половина останале како добивка. Во апсолутен износ 14,8 милиони евра.

Од големата рударска петорка годинава единствено Бучим работеше со загуба, но тоа е очекувано заради новиот инвестициски циклус во најголемиот рудник за бакар во Македонија. Воедно од тие причини и се намалени неговите приходи за речиси една третина во однос на 2021 година.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

СРБИЈА ВО ЈУЛИ РЕГИСТРИРАШЕ ВИСОКИ 12,8 ОТСТО ИНФЛАЦИЈА, очекуваат да продолжи поскапување и следните месеци да достигне 14 проценти

СРБИЈА ВО ЈУЛИ РЕГИСТРИРАШЕ ВИСОКИ 12,8 ОТСТО ИНФЛАЦИЈА, очекуваат да продолжи поскапување и следните месеци да достигне 14 проценти

ХРАВАТСКА ГАСИ СТРУЈА, ДРАМАТИЧНА СОСТОЈБАТА ВО РЕГИОНОТ: Соседството се подготвува за зимата

ХРАВАТСКА ГАСИ СТРУЈА, ДРАМАТИЧНА СОСТОЈБАТА ВО РЕГИОНОТ: Соседството се подготвува за зимата

УНИКАТНИ ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМИ И ЗНАЕЊА ДИРЕКТНО НА ЗАПАДЕН БАЛКАН, Институтот ХАЈДЕЛБЕРГ ни го приближува дуалното универзитетско образование

УНИКАТНИ ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМИ И ЗНАЕЊА ДИРЕКТНО НА ЗАПАДЕН БАЛКАН, Институтот ХАЈДЕЛБЕРГ ни го приближува дуалното универзитетско образование

ШТИПСКА КОМПАНИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕБ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ПОТРОШИЛА 572 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ - дали се за плати, или за некоја друга причина

ШТИПСКА КОМПАНИЈА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕБ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ПОТРОШИЛА 572 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ - дали се за плати, или за некоја друга причина

ЕСМ: Во РЕК Битола и РЕК Осломеј зголемено производство за 40 отсто

ЕСМ: Во РЕК Битола и РЕК Осломеј зголемено производство за 40 отсто

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО - 10,1 ОТСТО, поттикната од зголемените цени на храната и горивата

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО - 10,1 ОТСТО, поттикната од зголемените цени на храната и горивата

АСО реши 31 отсто повеќе претставки во корист на осигуреници, изречени парични казни за две осигурителни компании

АСО реши 31 отсто повеќе претставки во корист на осигуреници, изречени парични казни за две осигурителни компании

Во Србија се исклучува струја ако не се плати такса за телевизија

Во Србија се исклучува струја ако не се плати такса за телевизија

Koлку ќе нè чини тегла ајвар годинава и дали ќе се исплати да правиме?

Koлку ќе нè чини тегла ајвар годинава и дали ќе се исплати да правиме?