03 Декември, 2023
0.0449

Од денеска аукција за зелената обврзница, ќе следуваат и проектни обврзници

Објавено во: Економија 03 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

 По граѓанската обврзница, од денеска се одржува и зелена обврзница, овјави министерот за финансии Фатмир Бесими за SeeNews.

Денеска се одржува аукција за зелената обврзница од која се очекуваат 10 милиони евра, кои ќе бидат искористени за поддршка на зелени проекти преку Фондот за енергетска ефикасност во Развојната банка.

Бесими најави и уште една граѓанска обрврзница. Новите видови државни хартии од вредност, како што наведува министерот, се дел од Стратегијата за управување со јавниот долг и ќе бидат постојано присутни на пазарот на капитал и достапни за граѓаните да инвестираат во нив.

„Министерството за финансии во јули годинава издаде двегодишни граѓански обврзници во износ од 1,448 милијарди денари (23,6 милиони евра, со фиксна каматна стапка од 5% годишно, што е двојно повеќе од планираниот износ од 600 милиони денари. Министерството за финансии веќе подготвува втора емисија на граѓански обврзници“, посочи министерот за финансии.

Дополнително, пазарот на капитал ќе биде воведен уште еден нов финансиски инструмент - проектната обврзница, Новите проектни обврзници ќе претставуваат алтернативен начин за институционалните инвеститори за финансирање инфраструктурни проекти. Станува збор за еден вик на поддршка на проекти планирани и во согласност со Буџетот.

„Министерството за финансии планира да воведе нов инструмент на пазарот кој ќе биде наменет за финансирање инфраструктурни проекти, што е дел од новата стратегија за диверзификација на понудата на пазарот на капитал“, вели Бесими.


 


* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

СКОРО 7.000 СЛОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ВО ШВАЈЦАРИЈА: Младите не можат да се справат со стресот, даваат откази

СКОРО 7.000 СЛОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ВО ШВАЈЦАРИЈА: Младите не можат да се справат со стресот, даваат откази

Кина постави нови цели во модерната електрификација

Кина постави нови цели во модерната електрификација

МАЛ ЕКОНОМСКИ РАСТ ВО ИТАЛИЈА: Kaкви мерки ќе преземе Мелони?

МАЛ ЕКОНОМСКИ РАСТ ВО ИТАЛИЈА: Kaкви мерки ќе преземе Мелони?

Управата за јавни приходи го одбележува Денот на даночните работници

Управата за јавни приходи го одбележува Денот на даночните работници

Бесими: Даночните работници имаат клучна улога во борбата со неформалната економија

Бесими: Даночните работници имаат клучна улога во борбата со неформалната економија

ДРЖАВА ВО ЕУ: Има повеќе потстанари од сопственици на имот

ДРЖАВА ВО ЕУ: Има повеќе потстанари од сопственици на имот

АРГЕНТИНА СЕ ПРЕМИСЛИ: Не сака да биде дел од БРИКС

АРГЕНТИНА СЕ ПРЕМИСЛИ: Не сака да биде дел од БРИКС

Ковачевски: Со евтината струја ќе се заштедат над 1.000 денари

Ковачевски: Со евтината струја ќе се заштедат над 1.000 денари

„НЕ БИДТЕ СЛЕПИ, ГЛУВИ И НЕМИ“: ВРАБОТЕНИТЕ ОД ЕУРОНИКЕЛ ПОВТОРНО ПРОЕСТИРАА: Од понеделник доаѓаат во Скопје

„НЕ БИДТЕ СЛЕПИ, ГЛУВИ И НЕМИ“: ВРАБОТЕНИТЕ ОД ЕУРОНИКЕЛ ПОВТОРНО ПРОЕСТИРАА: Од понеделник доаѓаат во Скопје