29 Март, 2020
0.0245

НОВИ ПРАВИЛА ОД 1 МАРТ: За Македонците ќе биде полесно или потешко да се замине во Германија?

Објавено во: Економија 18 Декември, 2019

Проверка на знаењето од германски јазик и старосна граница се воведува од 1 март за жителите од Западен Балкан кои сакаат да заминат во Германија. 

Старосна граница ќе има, иако засега не е прецизирано до која возраст луѓето ќе можат да заминуваат во Германија. 

Германија со новиот закон на почетокот на следната година треба да го олесни увозот на квалификувани работници надвор од Европската унија, објави канцеларката Ангела Меркел.

Но, во Македонија мислењата се поделени. Некои сметаат дека идната година за Македонците ќе биде полесно да заминат на работа во Германија, а  други дека ќе биде потешко.

„Луѓето учат германски јазик, и медицински персонал, и занаетчии. Од она што го слушам од учениците и занаетчиите се барани, и добро платени. Медицинскиот персонал учи германски јазик, на многу повисоко ниво, затоа што е потребно, додека за занаетчиите се бара само основна комуникација. Јас мислам дека од 1 март нема да биде потешко, исто ќе биде затоа што тој што сака да замине ќе си го најде патот. Луѓето многу посветено го учат јазикот, и јас навистина сум изненадена“, вели сопственичка на училиште за странски јазици во Велес.

Од друго училиште за странски јазици во Скопје објаснуваат дека сепак за многу Македонци посебно во поодминати години, заминувањето во Германија ќе остане само сон.

„Имам многу ученици кои се над 50 години и учат германски јазик со цел да се вработат во Германија. Претспоставувам дека штом ќе има старосна граница, за нив ќе биде потешко, иако дел од нив поседуваат бугарски пасоши. Да бидеме реални, учениците учат јазик за оценка, додека постарите учат за да го знаат јазикот и да го применуваат“, додаваат од ова училиште.

Борче Стојанов, посредник за работа во Германија вели дека за Македонците нема да биде потешко, затоа што како што вели и досега важеле истите услови. Додава дека отсега ќе биде ставен акцентот на стручноста на кадрите, и Германците ќе ги вработуваат најдобрите.

„Но, сепак за одредени професии, каде се бара стручност, не може да биде стручен човек кој има 20 или 25 години, значи многу ќе зависи од струката, од позицијата, а за некои позиции, за подобра работа, потребно е да се има Б2 ниво за познавање на јазикот“, вели тој.

Но, Стојанов смета дека можно е новите критериуми кои ќе ги воведе Германија да доведат до намалување на платите.

На Германците ќе им требаат 100.000 луѓе за работа во железници, а дел од нив ќе бидат вработени месецов.

Сања Атанасовска

фото Спутник

Можеби ќе ве интересира

Владата подготвува нов пакет економски мерки

Владата подготвува нов пакет економски мерки

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките