13 Јуни, 2024
0.0260

НОВА ВЛАДА УШТЕ НЕМА, АМА ЗАДОЛЖУВАЊАТА ДОМА МОРА ДА „ВРВАТ“ - издадени државни обврзници од 26 милиони евра

Објавено во: Финансии 07 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Влада можеби уште не е формирана, ама државата мора да функционира, а мора да се враќаат и стари долгови, односно рати на претходно земени заеми, чии ануитети достасуваат за наплата. 

Затоа мора да се земаат и нови заеми, односно државата мора да се задолжува каде што има достапни извори на финансирање.

А, најлесно е во секое време да се земат нови заеми на домашниот пазар, односно преку издавање на државни обврзници, и каде како кредитори се јавуваат домашните банки, како и пензиски и инвестициски фондови, кои се полни со пари, и кои за прилично „мрсни“ камати ја кредитираат државата. 

Државата вчера издала два вида државни обврзници, со различна рочност и со различни каматни стапки, а од денеска тие котираат на Македонската берза за долгорочни хартии од вредност. Вкупната вредност на задолжувањето на домашниот пазар е близу 26 милиони евра.

Првите обврзници се петгодишни, што значи дека парите и каматите ќе мора да ги вратиме на 6 јуни 2029 година, а нивниот износ е 9,61 милиони евра. Станува збор за државни обврзници без девизна клаузула. Бидејќи имаат помала рочност, нивната каматна стапка е пониска и изнесува 4,2 проценти. 

Вторите издадени државни обврзници се на повисока сума, од 25,87 милиони евра, и тие се 15 годишни, односно доспеваат на 6 јуни 2039 година. Тие се исто така без девизна клаузула. 

А, нивната камтна стапка е многу висока, 5,6 проценти, повисока буквално и од кредитите по кои банките ги кредитираат фирмите и населението. Затоа и финансиерите на државата, а тие се домашните банки и фондовите, тријат раце кога таа сака да се задолжува, бидејќи влечат и тоа како одлични камати на нивните вложувања во државните хартии од вредност.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери