10 Јуни, 2023
0.0426

Никотин или кофеин, што носи поголем ризик?

Објавено во: Мои пари 27 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Никотинот несомнено предизвикува значителен ризик од зависност, меѓутоа, акутните ефекти врз класичните фактори на ризик за кардиоваскуларни болести, како што е крвниот притисок, се поголеми од консумирањето кофеин отколку од никотинот, рече Фредрик Нистром, професор по интерна медицина на Универзитетот Линкопинг во Шведска, на XXI Меѓународен конгрес за клиничка кардиологија и срцева слабост, CardioS 2023, одржан во Белград.

На конгресот, професорот Нистром презентираше студија која ги покажува ефектите на никотинот и на кофеинот по консумирање обилен оброк. При користење никотин (преку конзумирање на никотински кесички), крвниот притисок се зголемил за околу 3 mmHg, нивото на кортизол, т.н. хормон на стрес, се зголемил, додека потрошувачката на енергија останала непроменета во споредба со плацебо тестот (без никотин). Зголемувањето на крвниот притисок со внесот на никотин било помало од она што било забележано со внесот на кофеин кај здрави субјекти.

Интересно е тоа дека зголемувањето на кортизолот (хормонот на стрес) може да го активира механизам за зголемено внимание и фокусирање, што е клинички добро познат краткорочен ефект на овој хормон. Исто така, краткорочното зголемување на кортизолот кај корисници на никотин било многу помало во споредба со она при силна физичка активност, покажуваат испитувањата. Дополнително, како што вели професорот, забележан е ефектот на никотинот на намалување на телесната тежина, намалување на апетитот, како и на зголемена потрошувачка на енергија.

Како заклучок, професорот Нистром нагласи дека е важно да се направи разлика помеѓу опасностите од пушењето тутун и потрошувачката на никотин без чад и согорување.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

„КАМ“ останува најпосакуван работодавач – го зголемува регресот за годишен одмор на 37.600 денари за сите вработени

„КАМ“ останува најпосакуван работодавач – го зголемува регресот за годишен одмор на 37.600 денари за сите вработени

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 85,56 евра за мегават час, на МЕМО 79 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 85,56 евра за мегават час, на МЕМО 79 евра за мегават час

Халки штедна книшка како подарок за крајот на успешната учебна година

Халки штедна книшка како подарок за крајот на успешната учебна година

Сојузот на здруженија на дијабетичари препорачува: Баланс+ јогурт за одржување на дигестивното здравје на лицата со дијабетес

Сојузот на здруженија на дијабетичари препорачува: Баланс+ јогурт за одржување на дигестивното здравје на лицата со дијабетес

Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова во Музејот на Град Скопје

Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова во Музејот на Град Скопје

ВИДЕОЛОТАРИЈА ГО ДОБИ СЕРТФИКАТОТ ОД ЕВРОПСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЛОТАРИИ ЗА ОДГОВОРНО ПРИРЕДУВАЊЕ НА ИГРИ НА СРЕЌА

ВИДЕОЛОТАРИЈА ГО ДОБИ СЕРТФИКАТОТ ОД ЕВРОПСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЛОТАРИИ ЗА ОДГОВОРНО ПРИРЕДУВАЊЕ НА ИГРИ НА СРЕЌА

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Меѓународните банкарски групи одржуваат силна позиција на Западен Балкан и покрај геополитичките предизвици, но заострувањето на условите за снабдување зема данок

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Околу 2700 неформални собирачи на отпад треба да се групираат во групи и да даваат услуги на ЈКП или општините

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство

Наскоро: Скопје добива најнов и најсовремен салон за мебел од домашно производство