27 Февруари, 2020
0.0201

Не се плашете да кренете телефон - поевтин роаминг во регионот

Објавено во: Економија 01 Јануари, 2020

Цените на роамингот во Западен Балкан од денеска ќе бидат намалени од девет до 35 проценти, во согласност со втората фаза од спроведувањето на регионалниот договор за роаминг. Цените ќе останат исти само во Црна Гора и во Босна и Херцеговина.

Тоа значи дека разговорите ќе бидат најниски за разговори со Србија, односно за 34 проценти, а другите земји ќе имаат понизок роаминг, но во согласност со одлуките на своите влади и мобилните оператори.

Имплементацијата на Договорот за намалување на роамингот во регионот, потпишан во април, започна на 1 јули 2019 година, а од 1 јануари 2020 година ќе започне имплементацијата на втората фаза, која предвидува нови пониски трошоци. Врз основа на регионалниот договор, од 1 јули 2019 година до 30 јуни 2021 година, се предвидува постепено намалување на цените на роамингот во неколку фази.

Од 1 јануари 2020 година, начинот на пресметување на надоместоците за роаминг се менува така што сите корисници ќе плаќаат за роаминг по принцип што подразбира збир на домашната цена (тековно платена во домашен сообраќај) и такси за роаминг.

Од 1 јули следната година, се планира дополнително да се намалат цените за роаминг за дојдовните повици и преносот на податоци за сите корисници. Од 1 јули 2021 година се планира целосно да се укинат такси за роаминг во регионот на Западен Балкан, односно за корисниците да плаќаат за услуги за роаминг под истите услови што важат за домашниот сообраќај.Регионалниот договор за роаминг беше потпишан во април годинава од претставниците на шест држави од Западен Балкан(Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово) на Вториот дигитален самит во Белград.

Можеби ќе ве интересира

ПРОГНОЗА НА РУСКИ МИНИСТЕР: Нафтата ќе биде актуелна во следните 20 години

ПРОГНОЗА НА РУСКИ МИНИСТЕР: Нафтата ќе биде актуелна во следните 20 години

ПАК ЛИ ЌЕ СЕ МАЧИМЕ СО КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ - во јануари само 6,5 милиони евра

ПАК ЛИ ЌЕ СЕ МАЧИМЕ СО КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ - во јануари само 6,5 милиони евра

Скопјанка пред две години заработила 17 милиони евра

Скопјанка пред две години заработила 17 милиони евра

Конечно пуштена во употреба новата шестоседна жичница на Попова Шапка

Конечно пуштена во употреба новата шестоседна жичница на Попова Шапка

Стабилни приходи: Стопанска банка Битола одработи со добивка

Стабилни приходи: Стопанска банка Битола одработи со добивка

Билал Суџубаши останува Претседател на УО на Халк Банка

Билал Суџубаши останува Претседател на УО на Халк Банка

УДАР И ЗА СВЕТСКИТЕ, АМА И ЗА НАШАТА БЕРЗА: Коронавирусот го „нападна“ индексот МБИ 10

УДАР И ЗА СВЕТСКИТЕ, АМА И ЗА НАШАТА БЕРЗА: Коронавирусот го „нападна“ индексот МБИ 10

Кој хотелиер има профит од 1,7 милиони евра?

Кој хотелиер има профит од 1,7 милиони евра?

Владата му го смени името во „преспанско“ и на странскиот инвеститор „Гентерм“

Владата му го смени името во „преспанско“ и на странскиот инвеститор „Гентерм“