10 Јуни, 2023
0.0255

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

Објавено во: Економија 28 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Водоинсталатери, водоинсталатери, електричари, столари, молери, пекари, возачи можат да заработат повеќе од 1.000 евра месечно, а моментално во Србија нема доволно луѓе кои ги извршуваат овие работи, пишуваат медиумите во соседството.

Работата на заварувач не е популарна меѓу средношколците, а работодавачите се многу заинтересирани да ангажираат таков персонал. На почетниците им се гарантира плата од околу 80.000 динари, а на поискусните повеќе од 2.000 евра. 

Во огласите платата на заварувачот изнесувала и до 4.000 евра, но укажуваат дека тоа се претежно сезонски работи, за проекти кои траат од три до шест месеци, а честопати не се гарантира работата во текот на целата година, пишува „Мондо.рс“.

Дефицитот на стручен кадар е особено изразен во пекарската индустрија. Поради оваа причина, платите на пекарите се зголемени во последните неколку години бидејќи работодавците на овој начин се „тепаат“ за работници. Почетната плата во пекара е 80.000, а мајсторите на овој занает заработуваат и до 180.000 динари.

Професионалните возачи исто така можат добро да заработат. Возачите на автобуси заработуваат од 80.000 до 100.000 динари. Возачите на камиони заработуваат уште повеќе. Платата главно зависи од работодавците, а возачите кои возат во меѓународен превоз можат да заработат и до 300.000 динари.

Во последните неколку месеци драстично пораснаа цените на услугите на водоинсталатери, електричари, столари или молери. Исто така, многу е тешко да се најде слободен и добар занаетчија. Ова е уште една причина зошто цената на нивните услуги скока.

Фото: freepik.com/ArthurHidden

Можеби ќе ве интересира

Олег Маленко: Недозволиво е туристи два и пол часа да патуваат од аеродромот до Охрид

Олег Маленко: Недозволиво е туристи два и пол часа да патуваат од аеродромот до Охрид

По три години чекање, 13 плажи во Охрид добија концесија

По три години чекање, 13 плажи во Охрид добија концесија

Русија стана втор најголем извозник во Индија

Русија стана втор најголем извозник во Индија

Градоначалникот на Липково бара простување на долгот од сметките за струја стари 15 години за жителите на Слупчане

Градоначалникот на Липково бара простување на долгот од сметките за струја стари 15 години за жителите на Слупчане

Русија се врати во најголемите десет светски економии

Русија се врати во најголемите десет светски економии

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција