25 Јуни, 2024
0.0335

НАТАЛИТЕТОТ И ПОНАТАМУ НЕГАТИВЕН - за три месеци се родиле 3.632 деца, еве каде има најмногу

Објавено во: Македонија 30 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2024 година живородени се 3.632 деца и во споредба со истиот период од претходната година нивниот број е намален за 0,7 отсто.

Бројот на умрените лица во првото тримесечје од 2024 година бележи намалување од 0,6 проценти во споредба со истото тримесечје од 2023 година и изнесува 5.199 лица, а од нив 8 се умрени доенчиња.

Природниот прираст е негативен, односно -1.567 лица, што значи дека за толку лица е помал бројот на живородените деца од бројот на умрените лица.

Во првото тримесечје од 2024 година се склучени 2.488 бракови, што претставува зголемување за 3,8 отсто во споредба со истиот период од 2023 година.

Во ова тримесечје се добиени 597 извештаи за разведени бракови.

Податоците на Државниот завод за статистика откриваат дека најмногу новроденчиња има во Скопје, и тоа 1.132 од вкупно 3.632 новороденчиња. Останатите населени места имаат далеку помалку новороденчиња, па така прв по Скопје е Куманово со 217 новороденчиња, па следува Тетово со 188 новородени деца во првото тромесечие. 

Можеби ќе ве интересира

ГРУБИ СЕ ПРОСТИ ОД ФУНКЦИЈАТА И СЕ ПОФАЛИ ШТО СЕ НАПРАВИЛЕ ЗА АЛБАНЦИТЕ: Ќе бидам покрај Али Ахмети!

ГРУБИ СЕ ПРОСТИ ОД ФУНКЦИЈАТА И СЕ ПОФАЛИ ШТО СЕ НАПРАВИЛЕ ЗА АЛБАНЦИТЕ: Ќе бидам покрај Али Ахмети!

„ЈАС ПРВО БИ ГО ПРЕЗЕЛА МИНИСТЕРСТВОТО ИЛИ ОНА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД НЕГО ПО САМОВЛАДЕЕЊЕТО НА БУЈАР ОСМАНИ“: Најчевска со критики за Муцунски

„ЈАС ПРВО БИ ГО ПРЕЗЕЛА МИНИСТЕРСТВОТО ИЛИ ОНА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД НЕГО ПО САМОВЛАДЕЕЊЕТО НА БУЈАР ОСМАНИ“: Најчевска со критики за Муцунски

„АКО НАВИСТИНА САКААТ ДА ЈА ВИДАТ МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ, ИМА МОЖНОСТ ЗА ТОА, НО ТРЕБА ДА СЕ ИСКРЕНИ“: Мицкоски вели ќе требаат гаранции од Бугарија дека нема да имаат други услови

„АКО НАВИСТИНА САКААТ ДА ЈА ВИДАТ МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ, ИМА МОЖНОСТ ЗА ТОА, НО ТРЕБА ДА СЕ ИСКРЕНИ“: Мицкоски вели ќе требаат гаранции од Бугарија дека нема да имаат други услови

ЦУК: Пронајдена е повредената девојка која паднала во дол во близина на Струмица

ЦУК: Пронајдена е повредената девојка која паднала во дол во близина на Струмица

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Владата почнува со работа, Мицкоски најави повисоки пензии

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Владата почнува со работа, Мицкоски најави повисоки пензии

МИЦКОСКИ: Ќе биде лицемерно ако одам во Вашингтон и пред мене е плочката со придавката и јас да кажам не го користам

МИЦКОСКИ: Ќе биде лицемерно ако одам во Вашингтон и пред мене е плочката со придавката и јас да кажам не го користам

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Македонија не ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата со луѓе

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Македонија не ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата со луѓе

НИКОЛОСКИ: Oд следната сезона е возможно во Скопје да се воведе градски воз

НИКОЛОСКИ: Oд следната сезона е возможно во Скопје да се воведе градски воз

КАТИМЕРИНИ: Mицкоски се срами од целото име на својата земја

КАТИМЕРИНИ: Mицкоски се срами од целото име на својата земја