02 Декември, 2022
0.0224

Извршител за Народна банка го бара недоизградениот хотел на „Бетон“ зад зградата на ВМРО-ДПМНЕ

Објавено во: Економија 16 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Народна банка го запленува недоизградениот хотел на градежниот гигант „Бетон“ зад палатата на ВМРО-ДПМНЕ во строгиот центар на Скопје. Во постапката е вклучен извршител и деловна банка-ремитент

Станува збор за заплена на стоотстотниот удел на АД Бетон кој го има во филијалата Бетон Хотели, во која припаѓа и недоизградениот хотел. Во одговорот кој го добивме од централната банка се вели дека во поширокиот имот кој се запленува, тие се само еден од доверителите.

- Прашањата кои ги поставувате се однесуваат на детали од извршна постапка која се води пред надлежен извршител, во која Народната банка е еден од доверителите и ќе може да го наплати своето побарување согласно позитивните прописи и  воспоставено заложно право, ни рекоа од Народна банка.

Народна банка ги запленува и стоотстотните удели кои АД Бетон ги има во подружниците Бетон Агрегати, Бетон - Про, Бетон Каменолом и Бетон Рудник. Од НЛБ Банка, која во случајов е доверител-ремитент, ни одговорија дека по завршувањето на постапката, целиот овој имот ќе има нов сопственик.

- Извршителот има издадено Налог за извршување врз удел кој понатаму би се продавал во рамките на постапката согласно одредбите од Законот за извршување. “Удел во друштвото" е севкупност на права и обврски коишто содружникот ги стекнува врз основа на влогот во основната главнина на друштвото. Врз уделот во трговско друштво извршувањето се спроведува со запленување на уделот, негова процена и продажба и намирување на доверителот. Купувачот на уделот се стекнува со права и обврски согласно со Законот за трговските друштва. Со продажба на удел, друштвото чиј удел е предмет на реализација на залог ја менува сопственичката структура, објаснуваат од НЛБ Банка.

Ад Бетон од 31 август е ставен на листата на набљудување на „Македонска берза“ со известување дека има блокирана банкарска сметка. Претходно градежниот оператор во јавноста објави дека Народна банка од нив има побарување од 5 милиони евра.

„На крај, заради едностраното раскинување на Договорот за градење, НБРСМ  ги активираше и гаранциите во износ од 2.5 милиони евра и дополнително ја блокираше  банкарската сметка на компанијата за дополнителни 2.5 милиони евра за исплата на штети, со  што се создаде паника и во банкарскиот сектор.  Во последните неколку денови, кредиторите на ДГ БЕТОН АД Скопје донесоа одлуки да ги  доспеат сите кредитни рамки на компанијата со што Комерцијална Банка АД, Стопанска Банка  АД Скопје, Халк Банка и НЛБ Банка ги активираа своите хипотеки, како и мениците, со што  пристапија кон постапка на извршување на целиот недвижен и подвижен имот на компанијата  до подмирување на своите побарувања“, гласеше дел од обраќањето на АД Бетон во јавноста.

A.K.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Скокнал бројот на Германци кои работат со скратено работно време

Скокнал бројот на Германци кои работат со скратено работно време

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат