18 Јули, 2024
0.0283

НАЈВИСОКИ ПРОСЕЧНИ ПЛАТИ ВО ЕВРОПА ИМААТ ШВАЈЦАРЦИТЕ: Последна е Турција со најмали просечни примања

Објавено во: Свет 10 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Големите флуктуации на платите неизбежно го одразуваат развојот на земјата, а на нив влијаат и фактори како што се условите на пазарот на трудот и трошоците за живот. Разликата во просечните годишни нето-приходи низ Европа е неверојатна, со значителни варијации дури и кога се земаат предвид прилагодувањата, проценува Euronews. Минатата година просечната годишна плата се движеше од 85.582 евра во Швајцарија, што е значително повисока од која било друга земја во регионот, до 8.968 евра во Турција.

Меѓу 32 земји, Хрватска минатата година беше на 28-то место со просечна плата на бездетно лице од 12.330 евра, покажуваат податоците на Евростат. Просечната годишна нето-плата се пресметува со одземање на даноците на доход и придонесите за социјално осигурување од бруто годишната плата и со додавање на семејните додатоци. Различни семејни ситуации, како што е да се биде самец и бројот на зависни деца, влијаат на нето заработката.

Освен Турција, Романија (11.105 евра) и Бугарија (9.355 евра) имале полоши приходи според овој критериум.

Eurostat

Според паритетот на куповната моќ, кога ќе се земе предвид разликата во цените меѓу земјите, кратењето е само малку помало. Зад Хрватска се четири земји, Бугарија, Латвија, Турција и Словачка, додека Швајцарија останува земја со најсилна економска позиција и животен стандард. Мали промени во рангирањето носи и третиот критериум, кој го вклучува бројот на издржувани деца и брачниот статус, а Хрватска го задржува 28-то место со сума од 14.807 евра, додека Унгарија, Романија, Бугарија и Турција имаат помали приходи. Со оглед на тоа што Хрватска годинава забележа значителен раст на платите, можно е да ја подобри својата позиција, но официјалните податоци за минатата година покажуваат дека е на дното на рангирањето.

Во исто време, разликите во приходите имаат значителни импликации за квалитетот на животот, економската стабилност и социјалната еднаквост во Европа, но тие исто така значително влијаат на одлуките за вработување. Земјите од Северна и Западна Европа имаат највисоки просечни нето плати, додека земјите од Источна и Јужна Европа бележат многу пониски бројки. По Швајцарија, Исланд и Луксембург имаат просечна плата од 53.885 евра, односно 49.035 евра. Норвешка и Холандија исто така бележат нето заработка од над 45.000 евра. Просечната нето плата во ЕУ била 28.217 евра, при што 14 земји се рангирани над просекот и 18 подолу.

Земјите како Франција (31.481 евра) и Шведска (33.926 евра) малку го надминуваат просекот на ЕУ, додека други, вклучувајќи ги Италија (24.207 евра) и Шпанија (23.568 евра), се под него. Меѓу водечките европски економии, Германија имаше најголема нето добивка од 38.086 евра.

EPA

Можеби ќе ве интересира

КРАЛОТ ЧАРЛС КУПИЛ СТАН ВО „РЕДОТ НА МИЛИЈАРДЕРИТЕ“ ВО ЊУЈОРК: Еве колку чини новиот имот од 1.000 квадратни метри

КРАЛОТ ЧАРЛС КУПИЛ СТАН ВО „РЕДОТ НА МИЛИЈАРДЕРИТЕ“ ВО ЊУЈОРК: Еве колку чини новиот имот од 1.000 квадратни метри

ВЕЧЕРВА ВИСТИНСКА ДРАМА ВО ПАРИЗ - АВТОМОБИЛ ВЛЕТАЛ ВО КАФУЛЕ: Еден загинат, шестмина повредени

ВЕЧЕРВА ВИСТИНСКА ДРАМА ВО ПАРИЗ - АВТОМОБИЛ ВЛЕТАЛ ВО КАФУЛЕ: Еден загинат, шестмина повредени

АКО НЕКОЈ ОД ЛЕКАРИТЕ ДОЈДЕ И МИ РЕЧЕ ДЕКА ИМАМ НЕКАКОВ ЗДРАВСТВЕН ПРОБЛЕМ: Бајден само така ќе се повлече од претседателската трка

АКО НЕКОЈ ОД ЛЕКАРИТЕ ДОЈДЕ И МИ РЕЧЕ ДЕКА ИМАМ НЕКАКОВ ЗДРАВСТВЕН ПРОБЛЕМ: Бајден само така ќе се повлече од претседателската трка

ФОН ДЕР ЛАЈЕН КРИЕЛА ДОГОВОРИ ЗА НАБАВКА НА КОВИД ВАКЦИНИТЕ: Кандидатурата за втор мандат доби „директен удар“

ФОН ДЕР ЛАЈЕН КРИЕЛА ДОГОВОРИ ЗА НАБАВКА НА КОВИД ВАКЦИНИТЕ: Кандидатурата за втор мандат доби „директен удар“

(ВИДЕО) ГОРЕШЕ ШОПИНГ ЦЕТАР ВО КИНА, ЗАГИНАА ШЕСТ ЛУЃЕ: Многумина останаа заробени

(ВИДЕО) ГОРЕШЕ ШОПИНГ ЦЕТАР ВО КИНА, ЗАГИНАА ШЕСТ ЛУЃЕ: Многумина останаа заробени

СНАЈПЕРИСТИ АНАЛИЗИРАА ДЕТАЛИ ЗА АТЕНТАТОТ НА ТРАМП: По четитри дена од инцидентот Тајната служба е под лупа, истрагата трае

СНАЈПЕРИСТИ АНАЛИЗИРАА ДЕТАЛИ ЗА АТЕНТАТОТ НА ТРАМП: По четитри дена од инцидентот Тајната служба е под лупа, истрагата трае

И ИКЕА ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОД: Ако сте го купиле, не го користете, може да предизвика пожар

И ИКЕА ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОД: Ако сте го купиле, не го користете, може да предизвика пожар

Путин го пушти автопатот Москва - Санкт Петерсбург во употреба

Путин го пушти автопатот Москва - Санкт Петерсбург во употреба

ПО НАПАДОТ, ТРАМП УШТЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЗБОГАТИ: Нето богатството рипна за повеќе од милијарда долари

ПО НАПАДОТ, ТРАМП УШТЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЗБОГАТИ: Нето богатството рипна за повеќе од милијарда долари