23 Јули, 2024
0.0231

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

Објавено во: Финансии, Балкан 13 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Стечајниот управител на „Монтенегро ерлајнс“ (МА) Милан Радуловиќ објави продажба на имотот на поранешната национална авиокомпанија во вкупна вредност од 4,9 милиони евра.

Откако на крајот на минатата година беа продадени два авиони Фокер Ф 100, најавена е продажба на уште два по цени од 72.200 евра за авионот 40-АОТ и 65.900 евра за авионот 40-АОК.

Минатиот пат компанијата „Хаштег Хаштег“ од Топола, Србија купи авион 40-AOP за 145.000, како и четири мотори за 705.000 евра. Вториот авион „Fokker F 100“ авион - AOL го купи холандската компанија Airline Fleet Support (AFS) за 85.000 евра. Тогаш возниот парк од 41 возило бил продаден за 115.100 евра на фирмата „Лалатовиќ травел“ од Будва. Останатите средства, инвентар, угостителска опрема, компјутерска опрема и канцелариски мебел не го привлекоа вниманието на купувачите.

Овој пат компјутерска опрема се продава за 2.049 евра, канцелариски мебел за 1.700 евра, а инвентар и угостителска опрема се нуди за 19.400 евра. Стечајниот управник за прв пат објави продажба на алат по цена од 186.100, делови за „фокерот“ за 2,5 милиони евра, делови за „ембраер“ за 1,9 милиони евра и контејнери и агрегати по цена од 70.100 евра. Сите цени се без ДДВ.

Понудите може да се поднесуваат до 1 јули, а ќе бидат отворени на 8 јули во Стопанскиот суд. Понуда може да поднесат правни и физички лица од земјата и странство кои уплаќаат депозит во висина од десет проценти од цената на имотот за кој се заинтересирани.

Правилата за оглас предвидуваат дека избраниот купувач е должен да ја плати куповната цена во рок од 15 дена од денот на донесувањето на одлуката за избор на купувач и да склучи договор со стечајниот управник. Во спротивно, тој го губи статусот на купувач и правото на враќање на депозитот, а управителот има право да го склучи договорот со следниот понудувач чија понуда е веднаш над највисоката.

Стечај во „Монтенегро ерлајнс“ е воведен на 28.04.2021 година на барање на Управата за приходи и Царина, по 24 години работење. Признаени се побарувања од 33,8 милиони евра, од кои најмногу 17,3 милиони евра се на вработени.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕТНОСТ СО НАЈГОЛЕМ РАСТ НА ПЛАТАТА - просекот надминува 40 илјади денари

ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕТНОСТ СО НАЈГОЛЕМ РАСТ НА ПЛАТАТА - просекот надминува 40 илјади денари

ДУРИ 45 ГОДИНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈА ОД САМО 1.200 ЕВРА: Зошто пензиите се ниски во Германија?

ДУРИ 45 ГОДИНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈА ОД САМО 1.200 ЕВРА: Зошто пензиите се ниски во Германија?

ДОНЕСУВААТ ДОБРА ЗАРАБОТКА: Кои се најпопуларните сезонски работни места?

ДОНЕСУВААТ ДОБРА ЗАРАБОТКА: Кои се најпопуларните сезонски работни места?

КОЛКУ Е БОГАТА КАМАЛА ХАРИС, НОВАТА КАНДИДАТКА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД? „Има многу пари, но можеше да биде уште побогата доколку попаметно инвестираше“

КОЛКУ Е БОГАТА КАМАЛА ХАРИС, НОВАТА КАНДИДАТКА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД? „Има многу пари, но можеше да биде уште побогата доколку попаметно инвестираше“

СЕ ОГЛАСИ НЛБ ЗА КРЕВАЊЕТО НА ПОНУДАТА ЗА АКВИЗИЦИЈА НА АДИКО БАНКА - влезот на хрватскиот пазар би бил корисен за клиентите

СЕ ОГЛАСИ НЛБ ЗА КРЕВАЊЕТО НА ПОНУДАТА ЗА АКВИЗИЦИЈА НА АДИКО БАНКА - влезот на хрватскиот пазар би бил корисен за клиентите

Димитриеска Кочоска најавува одземање на лиценца за приредување игри на среќа на две друштва, еве што кажа за штетите врз буџетот

Димитриеска Кочоска најавува одземање на лиценца за приредување игри на среќа на две друштва, еве што кажа за штетите врз буџетот

КОЛКУ ЧИНИ ОДМОРОТ ВО ЗЕМЈИТЕ КАДЕ МАКЕДОНЦИТЕ НАЈЧЕСТО ОДАТ? Албанија е најевтина

КОЛКУ ЧИНИ ОДМОРОТ ВО ЗЕМЈИТЕ КАДЕ МАКЕДОНЦИТЕ НАЈЧЕСТО ОДАТ? Албанија е најевтина

ЗА ОСТАВЕН ПЕШКИР НА ПЛАЖА, КАЗНИТЕ СЕ ПРЕСОЛЕНИ: Еве каде во околината ова се казнува

ЗА ОСТАВЕН ПЕШКИР НА ПЛАЖА, КАЗНИТЕ СЕ ПРЕСОЛЕНИ: Еве каде во околината ова се казнува

УЈП најави исплата на повратот на ДДВ, но и инспекциска контрола кај дел од даночните обврзници

УЈП најави исплата на повратот на ДДВ, но и инспекциска контрола кај дел од даночните обврзници