29 Февруари, 2024
0.0273

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

Објавено во: Финансии, Балкан 28 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Алмин од Босна во јавноста стана познат како тинејџер кој на 16 години стана свој шеф. Имено, од мали нозе со дедо му одел на бачилото, а денес може да се пофали со своето стадо од 150 овци.

Како што изјави за ТВ Краина, избирал една по една овца, додавајќи дека тоа не било ниту лесно ниту тешко, но дека никогаш нема да го замени своето стадо за друга работа.

Не го интересираат надворешните работи, затоа што подобро е да си газда отколку да работи за странец.

- Не брат, тоа што се зборува, би било тешко и штета сега да го срушам сето тоа. А се исплати со јагниња - вели Алмин објаснувајќи дека во неговиот крај нема други како него. Само постарите се уште се држат за нешто.

Татко му има бикови и крави, а ова е негово.

- Ова е негово, а ова еве е мое, 100% мое - вели ова вредно од кое и возрасните можат да учат.

Моментално е во втора година средно училиште и учи за водоинсталатер. Признава дека не оди редовно на училиште,само по потреба да заврши тоа што треба. Имал девојка, но таа го оставила, токму поради овците.

-Имав девојка... Не сака овци, не ја пасат, вели дека смрдат... Не и одговарало, и газирала. Ме погоди, но што да правам, денес сите се такви, денес само на телефон... Го прашуваат Господ и бензинот или излегуваат надвор, вели тинејџерот - вели Алмин.

Не оди во кафулиња затоа што попрво би дал пари за овци отколку за во кафуле: „Така е, парите само си одат“.

-Мислат дека се фраеери ако одат во кафулиња, а тоа не е ништо, само земаат пари од дома.

Интересно, овој млад човек дури планира да оди на матура со трактор, а како што вели, и да има 10.000 евра, не би купил автомобил.

- Попрво би купил трактор отколку автомобил затоа што трактор дава, а автомобил зема - објаснува Алмин.

Сиња му е омилена овца, нема цена и не би ја продавал.

- Нема такви пари... А ваква овца сега чини 500-600, а оди и до 1.000 марки (500 евра) - вели Алмин.

Би им препорачал на младите да се занимаваат со земјоделство бидејќи тоа е лесно.

- Не баш, ама „не мериш лежејќи, никој ништо нема да ти даде“.
Можеби ќе ве интересира

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

НАРОДНА БАНКА ПОТТИКНУВА ДОЛГОРОЧНО ШТЕДЕЊЕ - се ослободуваат банките од задолжителна резерва за денарските депозити, еве ги деталите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ОВДЕ СЕ НАЈУБАВИТЕ ПЛАТИ: Но и најмногу се тенчат нервите

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

ТТК БАНКА СО ОДЛУКИ ОД КОИ ИМА ЗА СИТЕ - за акционерите дивиденди, за менаџментот и вработените награди, а ќе зајакне и капиталот на банката

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ СО ПОДЕМИ И ПАДОВИ - се чека извештајот на ФЕД, паѓаат и цените на нафтата и златото

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

ПРОФЕСОРИТЕ САШО ЌОСЕВ И ВЛАДИМИР ФИЛИПОВСКИ ДОБИЈА И ТРЕТ МАНДАТ - уште четири години ќе бидат во Надзорен на Стопанска банка Скопје

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА НЕ ЗЕМААТ НИ 50 ОТСТО ОД ВРАБОТЕНИТЕ – недостигот на работници ги зголемува платите, но дали се доволни?

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ДИОМИДИС НИКОЛЕТОПУЛОС: НАМАЛУВАЊЕТО НА КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЌЕ ПОТТИКНЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, еве какви се очекувањaтa на Генералниот директор на Стопанска банка

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари

ТОЈ Е НАЈБОГАТ АЛБАНЕЦ НА БАЛКАНОТ! Купил вила од 4 милиони евра во Белград, не знае ни колку коли има, а еве како заработува толку пари