23 Јули, 2024
0.0242

МЛАДИТЕ МАКЕДОНЦИ „КИНИСАА“ НА РАБОТА НА ХРВАТСКОТО КРАЈБРЕЖЈЕ - само во април бројот на невработени намален за над две илјади лица

Објавено во: Економија 12 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Ако во неколкуте месеци до март годинава имавме благо зголемување на бројот на невработени лица, март, а особено април, донесоа посериозни промени во надолна линија.

Односно, Агенцијата за вработување повторно регистрира намалување на бројот на невработени лица, и тоа, за прилично значајна бројка.

Па така, ако на крајот на февруари Агенцијата за вработување регистрирала 106.618 невработени, на крајот на март имаме намалување до 105.844 лица кои активно бараат работа, што значи за еден месец, март, бројот на невработени се намалил за 774 лица.

А, веќе во април има уште позначајно намалување на лицата кои активно бараат работа, и тоа за 2.068 невработени, па така, на крајот на април, нивниот број се свел на 103.767 лица.

Во април се намалил и бројот и на другите лица кои бараат работа, како што ги класифицира Агенцијата за вработување. Тие на крајот на април биле 46.755, или кај нив намалувањето е за 697.

Веќе станува јасно дека бројот на невработени се намалува поради големиот бран на иселување кој ја зафаќа земјава, но и поради заминувањето на нашите луѓе, а особено млади, на работа во странски земји.

А, ако во април веќе имаме над две илјади нововработени или иселени, се поставува прашањето колку ќе заминат на работа во мај, јуни, јули и август, со оглед на големиот недостиг на работна сила во Хрватска.

Имено, во Хрватска се бара работник повеќе во туризмот, а многу наши млади луѓе веќе имаат добиено сериозни понуди да работат во претстојните месеци на хрватското крајбрежје, каде се нудат пристојни плати, но и одлични услови за работа.

Неиодамна и Државниот завод за статистика објави дека невработеноста во Македонија во првиот квартал спаднала на 12,9 отсто.

„Според објавените податоци, во овој период евидентирани се 788.909 лица како активно население од кои 687.351 се вработени, а 101.558 невработени“,  соопшти ДЗС.

За споредба, за минатата година, стапката на невработеноста била благо над 13 проценти. 

Активното население во Македонија изнесува 791.647 лица, од кои вработени се 688.296, а 103.351 лице е невработено, изјавија од ДЗС.

Стапката на активност во овој период е 52,3 отсто, стапката на вработеност 45,4, додека стапката на невработеност изнесува 13,1 процент - соопштија од ДЗС. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПАД НА ПРОДАЖБАТА НА СТАНОВИ И КУЌИ НИЗ ЕВРОПА: Еве каде најмалку купуваат „покрив над глава“

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

ПОДЕМ НА ПАТУВАЊАТА СО ВОЗ: Кина изброја над 300 милиони железнички патнички патувања досега во летниот метеж

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

Николоски: Владата ќе бара дел од средствата за изградба на пруга до Бугарија, да се пренаменат за брзата пруга на Коридорот 10

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

БИЗНИСМЕНОТ АЗМАНОВ ОТКРИВА: Да, точно е дека продавам акции, а со парите сакам повторно да градам во Македонија, но ако тука не бива, ќе одам во Грција

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

Еден е Ворен Бафет од Пласница! Како „Пуцко Петрол“ од алашвериш со акции на ОКТА за еден ден заработи 7 милиони евра?

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

МИСЛЕА ДЕКА РАБОТАТА ЌЕ ДОЈДЕ САМА АКО ИЗГРАДАТ КУЌА И БАЗЕН - Вилите на море во една туристичка земја зјаат празни

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

КРИС ПАВЛОВСКИ Е СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО, РАБОТИ СО ТИМОТ НА ТРАМП ВО РАЗВИВАЊЕ НА RUMBLE - премиерот откри интересни детали

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

Агенцијата за енергетика стана дел од Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ

ВОЗАЧИ, НОВО ПОЕВТИНУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве ги новите цени, ќе важат од полноќ