Македонец засадил скап зачин во кој се бањала и Клеопатра
Објавено во: Економија, Агробизнис 15 Октомври, 2018 17:20
Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.
Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје. Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско, пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода, исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.
„Пласман за шафранот нешто регулирано нема, ама има голема побарувачка како на светскиот, така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија, а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот. Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија.
Важи за билка која помага при варењето, но најважно е што има посебен, извонреден вкус, а на јадењата им дава посебност како ниеден друг зачин.
Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот, во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.
Сања АтанасовскаМожеби ќе ве интересира
Страв од вештачка интелигенција: Младите луѓе се префрлаат во квалификувани занаети
Кока-Кола добива нов извршен директор: Енрике Браун ќе ја преземе функцијата во март
Индустријата и потрошувачите можат да здивнат: ЕУ се согласи да ја укине забраната за бензин и дизел автомобили до 2035 година
СЕ ЗГОЛЕМУВА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНОТ: Оваа земја прв пат по 2019 година ја качува цената на горивото
ТАЈНО КУПУВААТ РУСКА НАФТА, А НАС НЕ КРИТИКУВААТ: Сијарто со обвинувања до западноевропските земји
Азески во работна посета со раководството на Филип Морис во Скопје
„ЛЕГЕНДАРНИОТ 'ШПАНЕЦ' СЕ ВРАЌА НА ГОЛЕМА ВРАТА - СЕГА Е МОДЕРНИЗИРАН СО НОВ ДИЗАЈН“: Коруновски објави видео од тест возењето на легендарниот воз
(ВИДЕО) СЕ ВРАЌА НА ШИНИТЕ: МЖ Транспорт го претстави целосно обновениот „Шпанец“
Која е најнапредната економија во светот за 2025 година?




