Македонци избегале од превирањата во Југославија и создале успешен бизнис во Чикаго
Објавено во: Економија 19 Ноември, 2022
Семејството Јордановски замина од Југославија и најде дом во Чикаго.
Здолништето на Јелица Јордановска сè уште е обвиткано на нејзиното омилено столче во задниот дел од семејниот ресторан. Четири децении Јордановска седеше на тоа столче, печеше и готвеше. Таа научи да витка тесто и бавно да готви македонски чорби со едната рака, откако поради лекување ослабе нејзината друга рака, рекоа нејзините роднини, пишува blockclubchicago.
Кога Јордановска почина минатата година на 84 години, нејзините деца ветија дека ќе го зачуваат бизнисот што нивното семејство го изгради спроти кампусот на Универзитетот ДеПол, откако побегнаа од превирања во поранешна Југославија.
Гордана Јордановска, една од ќерките на семејството, се врати во Чикаго од Сан Франциско, повторно отворајќи го ресторанот на нејзините родители овој месец за прв пат по пандемијата.
„Таа не натера да ветиме дека ќе ги оставиме отворени вратите“, рече Гордана Јордановска.
Гордана Јордановска го донесе својот внук Ненад Јовановиќ тука.
„Се што сакаше да направи е да ги нахрани луѓето“, рече Гордана Јордановска за нејзината мајка. „Таа ќе те погледне во очи и ќе се насмее додека јадеш“, раскажува жената.
Понатаму објаснува како се развивал бизнисот.
„Јелица Јордановска и сопругот Бранко Јордановски пораснале во мали села кај Националниот парк Маврово, сега во Северна Македонија и поранешна Југославија“, рече Гордана Јордановска.
И двајцата научиле да живеат од земјата и да се грижат за својата заедница: одгледување добиток, хеклање облека, печење леб и берење овошје и билки. Тие се запознале на свадба и набрзо се венчале.
Бранко Јордановски се школувал за пекар во Белград, Србија, а со својот брат отворил пекара во аголот на една голема зграда во еден мал град.
„Имаше доволно пари за сол и вода. И некој му даде шанса“, рече Гордана Јордановска. „Тој и неговиот брат делеле палто“.
Додаде дека Бранко Јордановски набрзо со себе ги донесе сопругата и нивните деца, а дополнителните раце помогнаа бизнисот да се разбуди.Но, Бранко Јордановски почнал да добива писма со сино-бели риги од братот на Јелица Јордановска во САД.
Економската криза и политичките немири ја занесоа Југославија во 80-тите, што доведе до војни во раните 90-ти. Семејството побегнало во Чикаго.
„Моите родители оставија зад себе две профитабилни пекари, една фарма и нивните семејства за да дојдат во земја каде што не го зборуваат јазикот. Беа бестрашни“, рече Гордана Јордановска.
Двојката работела во комерцијална пекара во Саут Сајд во сопственост на братот на Јелица Јордановска. Тие заштедиле доволно за шест месеци за да започнат со работа со свој ресторан во Линколн Парк, преземајќи италијанска продавница за подморници.
Парот рачно го преправил местото и ги додале своите препознатливи дрвени облоги, отворајќи ги вратите на Бранко во јануари 1976 година.
„Мислеа дека ако можат да испечат леб, би можеле да направат сендвич“, раскажуваат нивните деца.
Двојката собрала домати, копар, магдонос, босилек и коприва од градината во дворот, го исецкале сопствениот зеленчук, ставиле месо и создале домашен сос за италијанско говедско месо во стилот на Чикаго.
„Веруваа во бавно јадење со брза услуга“, рече Гордана Јордановска. „Мислам дека луѓето што дојдоа овде и јадеа можат да го ценат тоа, но моите родители никогаш не почувствуваа потреба да зборуваат за тоа“.
Храната што ја сакаа остана иста.