11 Јули, 2020
0.0221

Лукаревска: Пад на ДДВ од 79 отсто во април во однос на лани

Објавено во: Финансии 15 Април, 2020

Сања Лукаревска, директорката на Управата за јавни приходи, на денешната прес-конференција информираше дека има пад на наплатата на ДДВ за 79 отсто од 1 до 14 април во однос на истиот период лани.

- Споредбено со истиот период лани, од 1 до 14 април 2019, има пад на вкупниот данок од 38,15 проценти, рече Лукаревска.

Рокот за достава на ДДВ-пријавите е 25 април, а на предлог на сметководителите, се размислува истиот да биде одложен.

Бројките за март говорат дека има пад од 12,28 проценти кај сите даночни приходи споредбено со ланскиот месец, додека минусот е 24 проценти во однос на планот.

Вкупните приходи за март изнесуваат 19 милијарди денари, а истиот месец има 16,80 отсто пад на ДДВ како најзначаен данок.

УЈП ги повикува самовработените и претпријатијата кои имаат пад во дејноста да ја искористат можноста од донесените уредби за ослободување од наплата на данок на добивка.

- Досега се поднесени и прифатени 370 барања за ослободување данок на добивка до УЈП, додаде Лукаревска.


Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата