29 Март, 2023
0.0247

Лани државата за 17 отсто ги зголемила приходите од даноци

Објавено во: Економија 31 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Сања Лукаревска, директорката на Управата за јавни приходи, пред јавноста ги сподели првичните информациии за собраните даночни приходи во текот на 2022. Ланската година биле наплатени 104 милијарди денари од даночните обврзници, што е за некаде околу 17 отсто повисока наплата од 2021.

- Во делот на данокот на добивка имаме собрано 45 отсто повеќе од 2021, а данок на личен доход имаме повеќе за 16 проценти. Наплатата на ДДВ е поголема за 11,3 проценти во споредба со една година претходно, рече Лукаревска.

Како поврат на ДДВ кај правните лица бројката е 44,7 милијарди денари. Според Лукаревска,м тоа се за 43,3 проценти поголеми бројки за една година и за над 70 отсто повеќе средства во однос на 2020 и 2019.

Според Лукаревска навремениот и ефикасен поврат на ДДВ за правните лица овозможува подобрување на ликвидноста на фирмите, а тоа е она што го бараат и меѓународните финансиски институции.

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТА И ДО 3.000 ЕВРА, ЗА КЕЛНЕРИТЕ ДО 1.500 - потрагата по сезонци никогаш поголема, еве кои земји се „најзагрозени“

ПЛАТА И ДО 3.000 ЕВРА, ЗА КЕЛНЕРИТЕ ДО 1.500 - потрагата по сезонци никогаш поголема, еве кои земји се „најзагрозени“

ПУКА БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ? Падот на цените на становите е видлив во повеќе држави, ќе биде ли ова сигнал и за Балканот

ПУКА БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ? Падот на цените на становите е видлив во повеќе држави, ќе биде ли ова сигнал и за Балканот

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

НЕ ИМ Ѐ ПОТРЕБЕН ФАКУЛТЕТ, А ЗАРАБОТУВААТ НАД 1.000 ЕВРА! Едно работно место во Србија носи и до 4.000 евра

ДЗР: Приходите на пензискиот фонд не ја покриваат исплатата на социјалните бенефиции

ДЗР: Приходите на пензискиот фонд не ја покриваат исплатата на социјалните бенефиции

Испораките на нафта од Русија во Индија се зголемени за 22 пати

Испораките на нафта од Русија во Индија се зголемени за 22 пати

ДАЛИ КОЛАПСОТ НА НЕКОЛКУ БАНКИ Е ВОВЕД ЗА ПОДЛАБОКА БАНКАРСКА КРИЗА: Каква е состојбата десет дена подоцна?

ДАЛИ КОЛАПСОТ НА НЕКОЛКУ БАНКИ Е ВОВЕД ЗА ПОДЛАБОКА БАНКАРСКА КРИЗА: Каква е состојбата десет дена подоцна?

Бектеши: Утре на седница ќе се замрзнат цените на хигиенските производи

Бектеши: Утре на седница ќе се замрзнат цените на хигиенските производи

Пензионерка го пресретна Ковачевски во маркет за да му се пожали на цените

Пензионерка го пресретна Ковачевски во маркет за да му се пожали на цените

Љупчо Николовски: Кромидот не смее да биде 100 денари килограм

Љупчо Николовски: Кромидот не смее да биде 100 денари килограм