17 Јануари, 2022
0.1395

„КУПИ ДЕН ПОМИНИ“ СО АД ВОДОСТОПАНСТВО: Нов спас од Владата со 1,5 милиони евра, ама до кога?

Објавено во: Економија 14 Јануари, 2022

Нов свеж капитал за спас на АД Водостопанство на Македонија. Државното акционерско друштво ќе издаде хартии од вредност по пат на приватна понуда. Третата емисија веќе ја одобри Комисијата за хартии од вредност, а според проспектот ќе бидат издадени 93.000 обични акции во вкупна вредност од 93 милиони денари или 1,5 милиони евра.

„Со третата емисија на обични акции, АД „Водостопанство на Република Северна Македонија" во државна сопственост, врши зголемување на основната главнина со трансформирање на заем даден од страна на единствениот акционер на Друштвото во влог, во согласност со Законот за трговските друштва и Законот за хартии од вредност и подзаконските прописи. Зголемувањето на основната главнина со издавање на нови обични акции е заради создавање услови за непречено функционирање на друштвото. Емисијата е наменета за познат купувач – единствениот акционер на Друштвото - Влада на Република Северна Македонија, стои во известувањето на Комисијата за хартии од вредност.

АД Водостопанство е едно од акционерските друштва во државна сосптвеност за кое во неколку наврати имаше владина поддршка и пари за спас. Во текот на изминативе две години друштвото се соочува со неможност да ги сервисира обврските, па дури и да подели плати за вработените. На почетокот на декември лани Владата на седница донесе одлука за прераспеделба на буџетски средства за да им се помогне на повеќе јавни претпријатија межу кои беше и „Водстопанство“.

Подоцна тој месец биле исплатени пари на неколку јавни претпријатија и акционерски друштва во државна сопственост

„Фактор“ веќе објави дека АД „Водостопанство“, претпријатието за наводнување и одводнување, добило 100 милиони денари, а претходно на крајот на 2020 година за ова друштво беа исплатени 600.000 евра

Од друга страна во август лани беше обелоденето дека Владата подготвува пакет помош од 200 милиони денари за акционерското друштво во државна сопственост, а тоа веќе било разгледувано на последната владина седница  АД „Водостопанство“ поради проблемите со кои се соочува веќе побарало државна помош. И самиот премиер Зоран Заев рече дека парите ќе се префрлат до крајот на годината.

Загубата од 28 милиони денари на крајот од 2020 ја прикажува реалната состојба на „Водостопанство“. Еднаш веќе доби 600.000 евра од Владата на крајот од минатата година за полесно справување со последиците од пандемијата. Во 2019 претпријатието добило бескаматна позајмица од 1,5 милиони евра од Министерството за финансии, која до крајот на минатата година не е вратена иако рокот истекол.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Решение има, радијаторите ќе останат топли

Решение има, радијаторите ќе останат топли

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?