05 Јуни, 2020
0.0305

Кралот Мухамед VI од Мароко одржа говор за одбележување на 44тата годишнина на Зелениот марш

Објавено во: Мои пари 07 Ноември, 2019

Кралскиот говор по повод 44-годишнината од Зелениот марш е продолжение на низа основачки говори на „новата фаза“, секвенца инаугурирана од говорот на Денот на тронот од 30 јули 2019 година.

Кралот во својот говор истакна дека Зелениот марш бил и ќе остане апсолутен симбол на симбиозата што ги обединува Престолот и народот. Состојбата што го овозможи обновувањето на Сахара во 1975 година е сè уште актуелна и денес, додека пак Зелениот марш нè наведува на успешен заклучок кон развојот на сите региони на Кралството Мароко.

Според одржаниот говор на Кралот, на „новата фаза“ и треба ист дух како на Зелениот марш, за да претседава со спроведувањето на развојот на сите региони на Кралството Мароко, како дел од напредната регионализација и во комплементарна логика, конзистентност и хармонија.

Кралскиот говор го смета Националното прашање на Кралството релевантно како за сите внатрешни работи, така и за меѓународната позиција. Мароко, чија позиција е обележана со печат на јасност, е конзистентна со внатрешните релации, со Обединетите нации, со регионалните организации и со нејзините надворешни партнери.

Оваа позиција на јасност на Кралството предизвикува поддршка на меѓународно ниво, во рамките на Обединетите нации, во Регионалните Организации, како и во билатералните партнерства и со регионалните групи.

Кралскиот говор е во континуитет и кохерентност со Говорот од 6 ноември 2018 година, кога Мароко му подаде рака на Алжир преку иницијатива на директен дијалог. Овој дух на отвореност е постојано присутен во овогодинешниот кралски говор. Кралскиот говор ги изрекува, еден по еден, очекувањата што денес ја прават изградбата на Магреб итна побарувачка. Кралскиот говор го поставува, со храброст и луцидност, прашањето за регионалната градба, на ниво на Магреб и продолжува: „За волја на вистината, нашиот заеднички непријател лежи во имобилизам и ниското ниво на развој што го доживуваат нашите пет народи. Време е да се ангажира активна и конструктивна динамика, посакувана од 5-те народи на Магреб.

Закрепнувањето на мароканската Сахара за време на Зелениот марш, ја комплетира географијата на Мароко, каде што Агадир е скоро еднаква на Тангиер и провинциите на Сахара. Мароко треба да го преземе својот територијален идентитет, со оглед на потребата за поголема инфраструктура, што ќе биде ставена во служба на сите региони.

Кралот Мухамед VI дава пример за регионот на Соус-Маса, кој што има потенцијал и што мора да се смета денес како географски центар на Мароко. Кралската филозофија на регионализација е онаа на комплементарни, поддржувачки и хармонични региони. Кралството Мароко, мора да биде изградено во дух на хармонија и комплементарност меѓу неговите региони. Секој мора да може да има еднаква корист од инфраструктурата и големите проекти, неопходно и профитабилно за целата земја. Во овој контекст, мароканската Сахара се истакнува сè повеќе како врска помеѓу Кралството и африканскиот континент.

Африка останува приоритет за Кралството Мароко. Тоа е фундаменталната оска на надворешната политика на Кралството, која е исто толку опфатена со „новата фаза“ што ја посакува кралот. Фокусот на африканската соработка во име на Министерството за надворешни работи потенцира дека континентот е клучна структурна оска на дипломатско дејствување, во согласност со Високите кралски упатства. 

Силната посветеност на Кралот Мухамед VIво Африка, преку многуте кралски посети и скоро илјада договори потпишани со различни земји, е придружена со јасна ориентација за Мароко,да ги исполни своите обврски и да продолжи да го консолидира своето присуството во Африка.

Можеби ќе ве интересира

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!

ИДНИНАТА ЗА ЕКОНОМИЧЕН БУМ: Топлински пумпи за ладење и греење

ИДНИНАТА ЗА ЕКОНОМИЧЕН БУМ: Топлински пумпи за ладење и греење

ОРМ: Штетите врз бизнисот ќе бидат уште поголеми доколку ситуацијата со Ковид-19 наскоро не се подобри

ОРМ: Штетите врз бизнисот ќе бидат уште поголеми доколку ситуацијата со Ковид-19 наскоро не се подобри

ОКТА и вработените со еко акција донираа пречистувачи на воздух на Детската клиника во Скопје

ОКТА и вработените со еко акција донираа пречистувачи на воздух на Детската клиника во Скопје