29 Мај, 2024
0.0267

ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации)

Објавено во: Мои пари 30 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Во текот на месец Февруари, 2023 година, управата од С.Р. Германија, под водство на проф. д-р Улрих Цајтел и членовитепроф. д-р Роналд Глејх, проф. д-р Мајк Шулц и д-р Брижит Спилман, во функција на Институтот Хајделберг во Скопје, а за цели на новата германска високообразована установа ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ - во кооптација со најстариот државен универзитет за дуални студии од Баден-Виртемберг (С.Р. Германија) ќе објави

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации) кои работат или ќе работат на институцијата, а потоа и на наставничкиот и наставно-научниот кадар за додипломските студии.

Ваквите постапки ќе бидат врз основа на Законот за високото образование на Р.С. Македонија и С.Р. Германија и Статутот на установата. Имено ќе реизберат / избираат повеќе од 50 предачи за неформалната едукација на факултетот, во областите на:

- банкарство;

- осигурување;

- финансии, сметководство и контролинг;

- информатички технологии;

- мехатроника; и

- дигитални и дизајн комуникации и сл.

Мисијата на „ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ“ е создавање на современи концепти на дуално додипломско и последипломско образование со карактер на стручни студии и поставување на нови професионални стандарди базирани во професијата бизнис администрација, компјутерски науки, со посебен осврт на: бизнис, финансии, податоци и компјутерски науки (сајбер безбедност и софтверско инженерство), мехатроника како и управување и дизајн на дигитални медиуми.

Нашата Визија е имплементација на оспособени стручни кадри во бизнис администрација и компјутерски науки преку формализирање на високото дуално стручно образование согласно меѓународните искуства, со посебен осврт на С.Р. Германија, како и интеграција на неформалната стручна сертификација за: финансии, банкарство, ИТ и дигиталните & дизајн комуникации и мехатроника (согласно препораките на Европската банкарска тренинг асоцијација, Европската алијанса за мали бизниси од Брисел и Стопанските комори во делот на формалното стручно образование). 

Плановите се уште од крајот на оваа година да се започне со двојна диплома, поточно со германска државна диплома и домашна - македонска. Една студиска програма за додипломски студии, а две дипломи (домашна диплома со 180 ЕКТС и државна диплома од СР Германија 210 ЕКТС). Понатаму, во С.Р. Германија, студентите ќе имаат можност да продолжат на мастер (теориски или практичен; Full / Part time) или на докторски студии.  Ова е така, затоа што зад факултетот во Скопје стои државен универзитет од С.Р. Германија.

Институтот, основан на 17.10.2017 година во Скопје им се заблагодарува на сите научно-истражувачки авторитет и од дома и С.Р. Германија, кои изминативе години несебично и искрено ја дадоа довербата и поддршката за Факултетот преку потпишани Изјави на Нотар, за цели на процесите на акредитација. Истите, вкупно на број 49 ќе бидат избрани во наставно-научни и наставнички звања, а дели редовно вработени во Хајделберг Факултет во Скопје во текот на годинава и сукцесивно понатака.

Можеби ќе ве интересира

„АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ВЛОЖУВА ВО ИДНИНАТА НА МАКЕДОНСКАТА ОДБОЈКА

„АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ВЛОЖУВА ВО ИДНИНАТА НА МАКЕДОНСКАТА ОДБОЈКА

ENplus® предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

ENplus® предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

Новиот Porsche 911: T-Hybrid за значително подобрени перформанси

Новиот Porsche 911: T-Hybrid за значително подобрени перформанси

НЕВЕРОЈАТНИ ОСУМ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВЛТ

НЕВЕРОЈАТНИ ОСУМ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВЛТ

Доаѓа Halk EZ – иновативен банкарски пакет за млади

Доаѓа Halk EZ – иновативен банкарски пакет за млади

Колку македонци заминаа на одмор во месец Мај? – ЈК Травел означи почеток на туристичката сезона

Колку македонци заминаа на одмор во месец Мај? – ЈК Травел означи почеток на туристичката сезона

ЖИВКО МУКАЕТОВ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРЕМИУМ ПАРТНЕР НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ОСКАР НА ХУМАНОСТА“ НА ЦРВЕН КРСТ

ЖИВКО МУКАЕТОВ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРЕМИУМ ПАРТНЕР НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ОСКАР НА ХУМАНОСТА“ НА ЦРВЕН КРСТ

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија

Македонското актуарско здружение одбележа 20 години постоење

Македонското актуарско здружение одбележа 20 години постоење