22 Јуни, 2024
0.0661

КОНЕЧНО Е НАПРАВЕНА ЛИСТА НА НАЈПЛАТЕНИ РАБОТИ ВО СВЕТОТ: Годината ја завршуваат со речиси 340.000 долари во џеб, ќе се изненадите кога ќе видите кој е прв на неа!

Објавено во: Финансии, Анализа 10 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Висината на месечната плата е еден од најважните параметри што ги земаме во предвид кога размислуваме за позиција, бидејќи, сакале да признаеме или не, парите се тие што тераат сè. Затоа е направен список на занимања кои носат плати далеку над просекот.

При изборот на професија, најчесто земаме предвид неколку важни сегменти: дали работата ни е интересна, дали има простор за напредување и колку можеме да заработуваме на месечна или годишна основа правејќи го она што го сакаме.

Добрата плата, реално кажано, е пресудна за повеќето луѓе, бидејќи денес не можете да живеете без пари - треба да платите кирија или рати од хипотека, основните потреби, образованието на децата, треба да одвоите пари за гориво и повременото патување.

Ако сте млади и допрва треба да одлучите по кој пат ќе одите, или на кој факултет ќе се запишете, или сте на пресврт кога станува збор за вашата кариера, можеби оваа листа на најплатени професии составена од Универзитетот Нексфорд ќе бидете одличен водич, бидејќи платите на овие позиции се на завидно ниво.

12. Финансиски аналитичар – 85.000 долари годишно

Експерт од областа на финансиската анализа на работењето на компанијата и трендовите на пазарот заработува нешто повеќе од 85.000 долари годишно, кога се во прашање развиените земји во светот. Финансиските аналитичари играат клучна улога во донесувањето на сите финансиски одлуки: проценка на профитабилноста на инвестициите, создавање портфолио на средства и обврски во компанијата, анализа на деловните ризици и слично.

11. Data Scientist - 123.000 долари годишно

Позицијата на научник за податоци е исклучително захтевна, но и добро платена. Овие експерти се занимаваат со анализа на податоци користејќи знаење од областа на математиката, статистиката и програмирањето, а нивната годишна заработка, според достапните информации, е околу 123.000 долари.

10. Инвестициски банкар - 144.000 долари годишно

Инвестициското банкарство е еден од најпрофитабилните бизниси на денешницата, а овие експерти играат клучна улога во креирањето на финансиската стратегија на компанијата, спојувањата и преземањата на други деловни субјекти и обезбедувањето консултантски услуги во областа на инвестициите во акции и хартии од вредност. Годишните инвестициски банкари во светот заработуваат околу 144.000 долари.

9. Нафтен инженер - 130.000 долари годишно

Истражувањето, експлоатацијата и преработката на нафта и нафтени деривати се многу вообичаени занимања денес, а покрај тоа, тие се доста добро платени. Експертите во оваа област можат да заработат и до 130.000 долари годишно, но за тоа ќе мора напорно да работат - таквите позиции често бараат службени патувања до недостапни делови од светот, често одвојување од семејството и работа во предизвикувачки климатски услови, како и познавање на областите на машинството, геологијата, хемијата и физиката.

8. Корпоративен адвокат - 149.000 долари годишно

Специјалистите од областа на корпоративното право денес се исклучително ценети, а доказ за тоа е просечната плата во светот која е околу 149.000 долари годишно. Овие експерти се специјализирани за давање правни совети за големите корпорации и нивно застапување пред судовите, а покрај познавање на трговското право, мора да поседуваат и висок степен на критичко размислување и аналитички вештини.

7. Виш софтверски инженер - 194.000 долари годишно

Виш софтверски инженер е професионалец со долгогодишно искуство во областа на програмирање и развој на софтвер. Во тимот најчесто се задолжени за дизајнирање, имплементирање и одржување на комплексни софтверски системи во согласност со специфичните потреби на компанијата, а на годишно ниво ваквите експерти во развиените земји заработуваат околу 194.000 долари.

6. Извршен директор - 197.000 долари годишно

Позицијата извршен директор е сон за повеќето менаџери од средно ниво, но бара не само исклучително знаење, туку и извонредни лидерски вештини и моќ на стратешко размислување. Оние кои ќе успеат да ги надминат сите пречки во текот на кариерата и да се искачат на самиот врв на скалилата, за тоа ќе бидат многу убаво „наградени“ - просечната годишна плата во големите компании варира околу 197.000 долари.

5. Архитект на Интернет на нештата - 131.000 долари годишно

Архитект на Интернет на нештата е всушност професионалец во областа на дизајнирање и имплементација на архитектурата на системот IoT. Со други зборови, тој е задолжен за креирање на инфраструктурата која лежи во основата на комуникациските системи, непречена обработка и контрола на податоците во рамките на тие системи. Оваа позиција бара ИТ вештини, а пожелно е и разбирање од компјутерско инженерство или поврзана дисциплина. Архитект на „Интернет на нештата“ може да заработи и до 131.000 долари годишно ако е добро позициониран на светскиот пазар и ако има големо работно искуство, покажуваат податоците на Универзитетот Нексфорд.

4. Психијатар – 255.000 долари годишно

Загриженоста за менталното здравје денес е многу изразена, а добрите психијатри се едни од најбараните специјалисти. Тие играат клучна улога во превенција, дијагноза и третман на ментални болести, како и советување во областа на психијатријата и психотерапијата. Со оглед на тоа колкава одговорност носи оваа професија со себе, можеби е и недоволно платена - овие експерти заработуваат околу 255.000 долари годишно ширум светот.

3. Хирург - 297.000 долари годишно

Вршењето хируршки процедури е една од најсложените работи денес. Во нивни раце се животите на луѓето на кои судбината не им се насмевнала, а кои би дале се на светот за да излезат здрави и живи од операционата сала. Во земји како Америка, исклучителните специјалисти од областа на хирургијата заработуваат нешто повеќе од 297.000 долари годишно, но за жал, во повеќето земји во светот оваа бројка е драстично помала.

2. Кардиолог - 324.000 долари годишно

Болестите на кардиоваскуларниот систем одземаат стотици илјади животи секоја година. Во светот има релативно малку исклучителни стручњаци од оваа област на медицината (имајќи ги предвид реалните потреби), па нивните плати во светот се многу високи. Според статистичките податоци, специјалист по кардиохирургија во светот во просек заработува околу 324.000 долари.

1. Анестезиолог - 338.000 долари годишно

Во светот има релативно малку исклучителни стручњаци од областа на анестезиологијата, а оваа професија се смета за една од најодговорните кога е медицината во прашање. Затоа, нивната заработка во светот е многу висока. Специјалист за анестезиологија во светот во просек заработува по околу 338.000 долари, а оваа позиција е убедлив „победник“ во категоријата најплатени професии на речиси сите портали кои се занимаваат со статистика за плати.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“