28 Февруари, 2020
0.0185

Колку заработуваат Македонците, а колку Словенците?

Објавено во: Економија 22 Јануари, 2020

Пораснале платите во Македонија, но и во Словенија. 

Сепак, македонските работници земаат далеку пониски плати од словенечките. 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2019 година, во Македонија изнесува 25.787 денари. Ова го покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во однос на истиот период лани има раст. 

Просечната нето плата во Словенија во ноември 2019 година порасна за 10 проценти во однос на октомври.

Податоците на Агенцијата за статистика на Словенија, говорат дека просечната нето плата во ноември скокна на 1.235 евра, што е номинално повисока за 10 проценти и реално 9,9 проценти во однос на октомври и 4,1 процент повисока на годишно ниво.

На растот на платите најмногу влијаеа дополнителните исплати на крајот на годината, како што се божиќните и другите бонуси за работа.
foto: Depositphotos

Можеби ќе ве интересира

Заев: Просечна плата од 600 евра во новиот мандат

Заев: Просечна плата од 600 евра во новиот мандат

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе