18 Јули, 2024
0.0268

Колку заработија лани двете најголеми нови инвестиции во електроенергетиката?

Објавено во: Економија 09 Јули, 2024

Добивај вести на Viber

Првиот приватен ветерен парк „Богословец“ на „Тхор Импекс“ и најголемата фотоцентрала во земјата на „Меј Енерџи“, позната како „ФЕЦ Новаци“, лани во својата прва година од работењето, односно од пуштањето во употреба, оствариле вкупен приход од 8,1 милиони евра. Тие наедно лани беа најголемите инвестиции во електроенергетиката што беа пуштени во употреба лани.

Според податоците од Централниот регистар, „Тхор Импекс“ со лиценца за пробна работа остварил приход од 4,75 милиони евра без ниту еден вработен, додека „Меј Енерџи“ која работеше само во последните четири месеци од 2023 има 1,36 милиони евра од произведената електрична енергија, обезбедена со 19 вработувања. Тешко е да се каже колку била добивката на двата инвеститори кои го користат македонскиот ветар и сонце за правење пари, затоа што станува збор за започнувањето со работа во текот на самата година со големи инвестициски задолжувања. Ветерниот парк има финансиско задолжување од околу 19, а фотонапонската централа од околу 22 милиони евра.

„Меј Енерџи“ е половина во сопственост на македонскиот бизнисмен Ферки Демировски, познат и по тоа што е сопственик на фабриките на АТС Груп за воена опрема за специјалните НАТО сили. Останатата половина е во сопственост на двајца бизнисмени од Турција.

Фотоцентралата на оваа компанија ,ФЕЦ Новаци” представува првата приватна фотоволтаична централа која е воедно и најголема од ваков вид на Балканот. Истата се наоѓа во општина Новаци на локација со вкупна површина од 57 хектари со моќност од 55 мегавати.

„Тхор Импекс“ е во сопственост на Б Н Б – Компани ДОО експорт-импорт Скопје и Грин фор Гроутх Фонд, Југоисточна Европа СА, СИЦАВ-СИФ, Луксембург. Нивниот ветерен парк „Богословец“ има моќност од 36 мегавати и се наоѓа на територијата на општините Свети Николе и Штип.

Според податоците на националниот оператор на пазарот на електрична енергија МЕМО, „Богословец“ за нешто повеќе од 11 месеци во 2023 произвел 50 милиони киловатчасови електрична енергија, додека „ФЕЦ Новаци“ за четири месеци, колку што работела лани, има повеќе од 18 милиони киловатчасови.

Не е познато на кого се продадени овие количини на струја, но извесно е дека тие најверојатно завршиле на странските берзи, со оглед на тоа што во 2023 извозот на електрична енергија од Македонија беше речиси колку увозот.

Во целата ситуација сигурно е само тоа дека земјата, ветарот и сонцето се на Македонија, а прашање е кој е бенефитот за македонската економија и животен стандард.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

АРМАНИ И ДИОР ПОД ИСТРАГА: нов скандал на повидок?! - модните брендови ги отфлаат обвинувањата

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

Кошутиќ го остава најголемиот енергетски проект во земјата за да ги води македонски Железници АД

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„КРАЛОТ НА КАФЕТО“ НОСИ ЛОШИ ВЕСТИ: Заради новите правила на ЕУ, цената на шолја од овој напиток многу ќе поскапи!

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

„ДА ИМАМ ДА МИЛОН ДОЛАРИ НЕ ЗНАМ ШТО БИ ПРАВЕЛ СО НИВ“: Џамински живее со 2.600 долари месечно и вели дека не му треба ништо повеќе

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

СЕПАК НИКОЈ НЕ ИЗВАДИ СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - пропадна берзанската аукција, немаше куповен налог за „Македонијатурист“

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

КИНЕЗИТЕ ИМААТ ПЛАН: Преку оваа земја ќе ја „затрупаат“ Европа со евтини електрични автомобили

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Крешник Бектеши: Цел месец помина, нема 7.000 ваучери за клима-уреди

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

Владата го соопшти вториот ешалон: Екс-градоначалникот Марјан Ристески ќе биде заменик-министер за економија

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот

„Затекнуваме држава во хаос, буџет кој е список на желби, економијата е во клиничка смрт“: Димитриеска Кочоска за ребалансот на буџетот