29 Март, 2023
0.0279

Која банка направи профит од 40 милиони евра за една година?

Објавено во: Економија 30 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Кредитирање на НЛБ Банка лани порасна за речиси 100 милиони евра, а нето приходите од камати и од провизии и надоместоци лани и донесоа 72 милиони евра. Во комбинација со намалените резервации, нето профитот достигна 39,6 милиони евра што е за 10 отсто подобро од 2021 година

НЛБ Банка ја има една од најдобрите години од своето деловно работење, покажуваат официјалните податоци за 2022 година објавени и достапни на веб страницата на Македонската берза за хартии од вредност.

Нето добивката на банката изнесува 39,6 милиони евра и е комбинација од зголемени приходи и намалување на резервациите за ризични пласмани.

Ова е одлична вест за сите акционери и за потенцијалните инвеститори во акцијата на НЛБ Банка. Добивката за лани е за 3,5 милиони евра повисока од профитот остварен во 2021 година.

Еве ги деталите:

Нето приходите од камати, најголемата приходна ставка, надминаа 52 милиони евра. Во споредба со истиот период во 2021 година нејзините нето приходи од камати се повисоки за 3,4 милиони евра што претставува пораст од 9 отсто во споредба со претходната година.

Нето приходите од втората по големина приходна ставка, провизии и надоместоци, надминаа 20 милиони евра и се за безмалку 1 милион евра повисоки од истите во претходната година.

Дополнително на одличните приходни резултати каталозатор на раст на добивката беа и пониските резервации на банката. За 2022 година тие изнесуваат 4,8 милиони евра и тоа е безмалку на половина од износот на резервации издвоени истиот период лани.

Вреди да се истакне и тоа што банката лани има над 6 милиони евра приходи од курсни разлики што е за 2 милиони евра повеќе во однос на 2021 година. Од друга страна пак книжи пад на останатите приходи од дејноста кои изнесуваат нешто над 6,2 милиони евра или 5 милиони евра помалку од 2021 година.

Трошоците за вработените се најголема поединечна расходна ставка и лани достигнале 16 милиони евра. Важна вест е таа дека банката лани за своите вработени издвоила 1,4 милиони евра повеќе од 2021 година.

На страната на билансот на состојба важно е да се истакне дека кредитирањето е зголемено за речиси 100 милиони евра! Нивото на кредитни пласмани лани достигна 1,15 милијарди евра.

Намалување на вредноста бележат вложувањата во државни хартии од вредност. Тие на крај на 2022 година изнесуваат 266,6 милиони евра што е за 32 милиони евра помалку.

Вредноста на депозитите е речиси на 1,5 милијарди евра. Тоа е за 64 милиони евра подобро од претходната споредбена година.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Комерцијална банка го одржа редовното Годишно собрание на акционери

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

Свиркачи за Credit Suisse: Швајцарската банка им помагала на богатите Американци да избегнуваат даноци со години

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ТОАЛЕТНАТА, ВЛОШКИТЕ, ПЕЛЕНИТЕ И ВЛАЖНИТЕ МАРАМЧИЊА СО ПОНИСКИ ЦЕНИ ЗА 13 ОТСТО: Бектеши потврди, се замрзнуваат цените на овие производи

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

ПРАШАЛ КАКО ДА НАПРАВИ БИЗНИС ЗА 100 ДОЛАРИ И ДА СЕ ЗБОГАТИ ЗА МИГ? Момче го искористило ChatGPT - погледнете колку заработил

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

РЕНМИНБИ ИЛИ ЈУАН Е ПЕТТА НАЈАКТИВНА ТРАНСАКЦИСКА ВАЛУТА ВО СВЕТОТ: Глобалниот статус на Јуан продолжува да расте

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

Кои се најголемите извозници на струја од Македонија?

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

КРИЗАТА СТАСА И ВО ЏЕБОВИТЕ НА ЕВРОПЕЈЦИТЕ: Половина од нив стравуваат дека нема да можат да си ги платат сметките

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата

Ковачевски: Институциите да ги испитаат сите аспекти од договорот за изградба на автопатиштата

КОМОРАТА ОВАА НЕДЕЛА ДОМАЌИН НА НАЈУСПЕШНИТЕ ФИРМИ ВО РЕГИОНОТ

КОМОРАТА ОВАА НЕДЕЛА ДОМАЌИН НА НАЈУСПЕШНИТЕ ФИРМИ ВО РЕГИОНОТ