27 Септември, 2023
0.0233

Кој има викендица, ќе плаќа поголеми даноци

Објавено во: Економија 26 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Хрватите ќе плаќаат повисоки даноци за викендичките. 

Во новиот даночен пакет, Владата ги зема предвид барањата на градовите и општините кои подолго време бараат зголемување на даноци за викендици. Новиот асортиман ќе биде од 0,60 до 5 евра за метар квадратен корисна површина, а сега беше од 0,66 до 1,99 евра. Може да се очекува дека повеќето локални единици ќе го зголемат данокот до максимален износ, што ќе биде силен удар за џебот на сопствениците на викендички и станови, анализира Н1 Инфо. Во согласност со Законот за локални даноци, секоја зграда, дел од зграда или стан што се користи повремено или сезонски се смета за викендица. Главен критериум за утврдување на статусот на викендица е фактот дека имотот се користи повремено или сезонски или има друга намена. Според тоа, имотот што се користи цела година не се смета за викендица, без разлика дали сопственикот го користи за свој престој или е трајно изнајмен, како и имот погоден за домување кој воопшто не се користи, пишува Тпортал. Уште на почетокот на 90-тите години, опсегот за оданочување на викендички и станови беше воспоставен од пет до 15 куни, односно од 0,66 до 1,99 евра и до сега не е променет. 

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

ЌЕ НЕМА ДИЗЕЛ, НОВА ЗАКАНА ЗА СВЕТОТ? Најголемата европска рафинерија е во дефект, а ова се погнозите за наредните месеци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци

Албанија направи рекорден скок на посета од странци