27 Мај, 2024
0.0236

Кој го доби најголемиот тендер за ископ од постоењето на РЕК Битола? За година и пол ќе земе до 46 милиони евра!

Објавено во: Економија 19 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Во три потези РЕК Битола, во период пократок од шест месеци, даде работа вредна 80 милиони евра на само една компанија. Газда е почесниот конзул на Белорусија во Македонија, инаку роден битолчанец. Пред да го добие рекордниот тендер сега за ископ ја јаглен, неговата фирма доби тендер од 25 милиони евра за да ја копа јаловината што го покрива јагленот. Во меѓувреме во декември 2023 година доби тендер вреден 9 милиони евра да ангажира 12 булдожери да копаат јаглен.

На трепет пред рокот за предизборно замрзнување на активности по тендери РЕК Битола и локалниот мастодонт за ископ „Марковски компани“ го склучија најголемиот тендер за искор на јаглен и јаловина во историјата на битолскиот комбинат.

РЕК Битола за година и половина (од февруари годинава до август догодина) подоготвена да плати 46 милиони евра со ДДВ за ископ на јаглен и јаловина услуга која треба да ја даде „Марковски компани“. Битолчаните на тендерот настапиле во група со уште три партнерски компании. Од нив две се струмичките фирми „Сим инженеринг“ и „Јавор-транс“ и охридската компанија „Топлина“.Трите се ангажирани за ископ, а ќе добијат до максимум 10 отсто од вредноста на тендерот што го доби „Марковски компани“.

Битолската компанија „Марковски компани“ ќе копа по цена од 2,11 евра за гигаџул (енергетска вредност на јаглен кој се користи за согорување при производство на струја).

На тендерот имало тројца понудувачи, но во конкуренција на „Гранит“ од Скопје и на битолски „Пелистер“ работата ја добила компанијата на битолчанецот Борче Марковски.

Интересен е начинот на кој ќе се мери испораката на „Марковски компани“. Според договорот квалитативен прием на јагленот ќе се врши секој ден со доставени мостри во лабораторијата на комбинатот. Во договорот пишува дека лабораторискиот наод ќе ја дефинира калоричната вредност на јагленот на дневно ниво. Повеќе детали за мега тендерот во РЕК Битола на следниот линк https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/home.aspx#/dossie-acpp/5b8b2cd9-d941-4239-b3d0-5ab145dd7dd9

Интересно е тоа што на овој мега тендер му претходеше исто така голем тендер кој го доби „Марковски компани“. Тој тендер вредеше 25 милиони евра, договорот беше склучен пред шест месеци, а работата што требаше да се заврши е ископ на јаловина со која е покриен јагленот.

Сега истата компанија што ја открива јаловината го доби и тендерот за ископ на јаглен што го покривала таа јаловина. Повеќе детали на следниот линк https://faktor.mk/tender-na-dekadata-koj-kje-kopa-jalovina-vo-rek-bitola-za-25-milioni-evra

Еве детали за декемврискиот тендер што „Марковски компани“ го доби во РЕК Битола https://faktor.mk/chij-brojchanik-vrti-najjako-koj-bitolchanec-naplakja-2640-evra-na-chas-od-rek-bitola

И детали за „минатиот труд“ на „Марковски компани“ во РЕК Битола во последните две години: https://faktor.mk/koj-iskopa-dzek-pot-vo-rek-bitola-kje-naplati-97-milioni-evra-od-tenderi-vo-2-godini

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РОМАНЦИТЕ: Државата ги зголеми најниските плати за 10 проценти

ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РОМАНЦИТЕ: Државата ги зголеми најниските плати за 10 проценти

МИНИМАЛНА КОШНИЧКА: За една година трошоците за живот се повисоки за 200 евра

МИНИМАЛНА КОШНИЧКА: За една година трошоците за живот се повисоки за 200 евра

ВОЗАЧИ ПОЧЕКАЈТЕ ДО ПОЛНОЌ - цената на бензините се намалува, еве по колку ќе се продаваат горивата

ВОЗАЧИ ПОЧЕКАЈТЕ ДО ПОЛНОЌ - цената на бензините се намалува, еве по колку ќе се продаваат горивата

ЗАТВОРЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И БРИТАНСКИТЕ БЕРЗИ: Скокна цената на нафтата, златото и пченицата

ЗАТВОРЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И БРИТАНСКИТЕ БЕРЗИ: Скокна цената на нафтата, златото и пченицата

ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ АВИОКОМПАНИИ ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА ЛЕТОВИ: Полетувањата од Белград ќе бидат променети на дури шест линии

ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ АВИОКОМПАНИИ ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА ЛЕТОВИ: Полетувањата од Белград ќе бидат променети на дури шест линии

ФАКТОР АНАЛИЗА: Фирма која увезува јаглен за РЕК Битола со најголема добивка помеѓу новорегистрираните компании

ФАКТОР АНАЛИЗА: Фирма која увезува јаглен за РЕК Битола со најголема добивка помеѓу новорегистрираните компании

ТЕРМОЦЕНТРАЛИТЕ „ДИШАТ НА ШКРГИ“ – недостига квалитетен јаглен за да работат, но се ближи и нивниот крај

ТЕРМОЦЕНТРАЛИТЕ „ДИШАТ НА ШКРГИ“ – недостига квалитетен јаглен за да работат, но се ближи и нивниот крај

НЕ УСПЕА ОБИДОТ НА ПОМАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ ЗА ПОГОЛЕМА ДИВИДЕНДА - „Гранит“ ќе дели по 42 денари за акција, еве кои се причините

НЕ УСПЕА ОБИДОТ НА ПОМАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ ЗА ПОГОЛЕМА ДИВИДЕНДА - „Гранит“ ќе дели по 42 денари за акција, еве кои се причините

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНИ ГО МЕНУВААТ ДИРЕКТОРОТ - Бенедикт Шилдбред застанува на чело на „Теленор“

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНИ ГО МЕНУВААТ ДИРЕКТОРОТ - Бенедикт Шилдбред застанува на чело на „Теленор“