28 Септември, 2022
0.0233

Кој е рекордерот? Продаде вино и ракија за 20,7 милиони евра!

Објавено во: Економија 17 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Финансиските резултати на „Тиквеш“ заслужуваат внимание, а растот на извозот е за пример. Вкупната продажба за првото полугодие порасна за 51 отсто, а извозот во тоа учествува со повеќе од половина. Иако и понатаму му тежат финансиските расходи македонскиот гигант ја зголеми добивката за 2,6 пати!

Најголемата македонска винарска визба “Тиквеш“ ја зголеми продажбата за 51 отсто во споредба со истиот период лани, е веста која значајно ќе ги орасположи акционерите, а истовремено ќе ја направи таа акција попривлечна за инвеститорите во овие сушни денови на Македонската берза.

За македонската економија е значајно тоа што „Тиквеш“ во првите шест месеци годинава од извоз на вино, па и ракија остварил девизен прилив од 11,8 милиони евра што е за 82 отсто подобро од првото полугодие минатата година.

На домашниот пазар оваа респектабилна и најголема компанија за периодот јануари – јуни пласирала алкохолни пијалоци во вредност од речиси 9 милиони евра што е за 24 отсто повеќе од лани.

Вкупната продажба на „Тиквеш“ за овој период достигна вредност од 20,7 милиони евра и тоа еза 7 милиони евра подобар резултат од истиот период лани.

„Тиквеш“ е еден од најочигледните примери дека парите дадени за маркетинг не се трошок туку влог во создавање нова вредност. Растот на продажбата на „Тиквеш“ во голема мерка е резултат на вложувањата во маркетинг и продажба кои се неопходни за етаблирање и позиционирање на пробирливиот и висококонкурентен вински пазар. За шест месеци оваа компанија во маркетинг и продажба вложи 2 милиони евра што е за 57 отсто повеќе од претходната година. Во тие услови „Тиквеш“ ја зголеми продажбата за 7 милиони евра.

Аналитиката на билансот на успех покажува дека „Тиквеш“ своите вработени во првото полугодие ги мотивирал со 30 отсто повеќе во споредба со истиот период лани. Најголема трошковна ставка очекувано се суровините и другите материјали за кои компанијата платила речиси 5 милиони евра или 61 отсто повеќе од лани.

Оперативната добивка достигна 871.000 евра, а нето добивката изнесува 532.000 евра.

Единствена голема болка на „Тиквеш“ и понатаму остануваат релативно високите финансиски расходи кои годинава се 15 отсто повисоки од лани, а надминаа 173.000 евра.

 Значајно за истакнување од билансот на состојба е тоа што на денот на пресек (30 јуни годинава) побарувањата на компанијата од купувачи надминуваат 17,15 милиони евра што е за двојно повеќе од истиот период лани.

Во овој период за безмалку 5 милиони евра „Тиквеш“ ги зголемил своите краткорочни обврски спрема доверителите, а за 1,5 милиони евра односно за 15 отсто ги намалил своите обврски за долгорочни кредити.

Р.Ф.

Фото: ЕПА/ZURAB KURTSIKIDZE

Можеби ќе ве интересира

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Мапирање на ИТ индустријата во Македонија: Кој е најпопуларен програмски јазик?

Мапирање на ИТ индустријата во Македонија: Кој е најпопуларен програмски јазик?