05 Март, 2024
0.0259

Кој е најголемиот бизнис во Македонија? Вреди 2 милијарди евра за 11 месеци!

Објавено во: Економија 24 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Речиси половина од целиот трговски дефицит на Македонија го креира увозот на фосилни горива! Вредноста на увозот на дизел, бензин, мазут, керозин создава речиси половина од целиот трговски дефицит на Македонија. Еден предизвик за домашните макроеномисти! Колкав сојузник на девизниот курс на нашиот денар би била електрификација на македонскиот возен пар? За ефектите врз животната средина и да не зборуваме оти тоа ќе бидат гратис за сите нас!

Увозот на горива достигна вредност од речиси две милијарди евра за 11 месеци, покажуваат официјалните податоци на Државниот завод за статистика за периодот јануари-ноември 2022 година.

Овој податок покажува дека увозот на фосилни горива (бензини, дизел, керозим, мазут и мазива) е убедливо најголем генератор на кусокот во трговската размена со светот.

Фактите покажуваат дека вкупниот увоз за 11 месеци од Македонија изнел 1,97 милијарди евра. Од тоа како реекспорт од земјава се извезени горива вредни 329,2 милиони евра. Тоа значи дека реално увозот на фосилни горива вреди 1,4 милијарди евра за 11 месеци. Или просечно месечно нашиот увоз на деривати вреди 149 милиони евра.

Во споредба со истиот период лани вредноста на увозот на горива е зголемена за 1,1 милијарди евра. Оваа разлика е последица на изразените растови на цените дериватите и на суровата нафта на светските пазари.

Трговскиот дефицит на македонската економија за 11 месеци изнесува 3,4 милијарди евра што значи дека речиси 50 отсто или половината од нашиот трговски дефицит за овој период го сочинува увозот на фосилни горива (од калкулацијата е исклучен реекспортот).

 Овој генератор на трговски дефицит во континуитет покажува дека вреди да се анализира и студиозно да се пристапи за поволностите што може да ги даде масовна и среднорочна државна поддршка на менување на македонскиот возен парк што подразбира барем патничките возила на моторен погон да ги заменуваме со електромобили.

Ефектите по животната средина ќе бидат гратис за сите нас!

Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

ОД ФАКУЛТЕТ, ДИРЕКТНО НА РАБОТНА ЗАДАЧА - Делта вработи 33 млади лидери

ОД ФАКУЛТЕТ, ДИРЕКТНО НА РАБОТНА ЗАДАЧА - Делта вработи 33 млади лидери

КОНЕЧНО ПОЗНАТ НОВИОТ СОПСТВЕНИК НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - фирма за маркетинг е новиот газда кој плати 350 илјади евра, еве ги деталите

КОНЕЧНО ПОЗНАТ НОВИОТ СОПСТВЕНИК НА ТОПЛАНАТА СЕВЕР - фирма за маркетинг е новиот газда кој плати 350 илјади евра, еве ги деталите

NVIDIA СТАНА ТРЕТА НАЈВРЕДНА КОМПАНИЈА НА СВЕТОТ - еве кои две се на врвот

NVIDIA СТАНА ТРЕТА НАЈВРЕДНА КОМПАНИЈА НА СВЕТОТ - еве кои две се на врвот

ПОЗНАТА КОМПАНИЈА НАЈАВИ РЕКОРДНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ И НОВИ ВРАБОТУВАЊА - така тоа се прави во Хрватска

ПОЗНАТА КОМПАНИЈА НАЈАВИ РЕКОРДНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ И НОВИ ВРАБОТУВАЊА - така тоа се прави во Хрватска

ВОЗАЧИ НА ДИЗЕЛ ПОЧЕКАЈТЕ СО СТАВАЊЕ ГОРИВО, СОПСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИН НЕКА ПОБРЗААТ НА БЕНЗИНСКА: Се менуваат цените на горивата, еве колку ќе чинат

ВОЗАЧИ НА ДИЗЕЛ ПОЧЕКАЈТЕ СО СТАВАЊЕ ГОРИВО, СОПСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИН НЕКА ПОБРЗААТ НА БЕНЗИНСКА: Се менуваат цените на горивата, еве колку ќе чинат

ОД МИЛИЈАРДЕР НА ЛИСТАТА НА НАЈМОЌНИ ЛУЃЕ НА ФОРБС, ДО ПАД КОЈ ОДЕКНА: Како банкротирше Ал Мухаири

ОД МИЛИЈАРДЕР НА ЛИСТАТА НА НАЈМОЌНИ ЛУЃЕ НА ФОРБС, ДО ПАД КОЈ ОДЕКНА: Како банкротирше Ал Мухаири

ВРАБОТЕНИТЕ ВО НАЦИОНАЛНИ ШУМИ ПОЧНУВААТ ШТРАЈК - бараат исплата на платите

ВРАБОТЕНИТЕ ВО НАЦИОНАЛНИ ШУМИ ПОЧНУВААТ ШТРАЈК - бараат исплата на платите

НЕ Е ЗАВРШЕНА БОРБАТА ПРОТИВ ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА:Иако ЕЦБ повторно ги замрзна каматните стапки, стравот остана

НЕ Е ЗАВРШЕНА БОРБАТА ПРОТИВ ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА:Иако ЕЦБ повторно ги замрзна каматните стапки, стравот остана

ЗАПОЧНА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМОТ - економски прогнози, очекувања, анализи, што се ќе понудат годинешните дебати?

ЗАПОЧНА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМОТ - економски прогнози, очекувања, анализи, што се ќе понудат годинешните дебати?