20 Мај, 2024
0.0260

Кој е директорот? Ќе добие 72.900 евра награда од фирмата со која раководи!

Објавено во: Економија 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

„Тетекс“ е прва компанија во македонската корпоративна историја која јавно со одлука на собрание на акционери одобри награда од 5% од нето добивката за нејзиниот генерален директор. Бобан Гоговски од неговото раководење со „Тетекс“ за 2023 година ќе добие менаџерски бонус (предвиден во неговиот договор за работа) во вредност од 72.900 евра

Бобан Гоговски, генерален директор и извршен член на Одборот на директори на „Тетекс“ доби 72.900 евра  награда (односно бонус) од компнаијата со која раководи. Ова е прв случај во македонската корпоративна историја некоја компанија чија акција котира на Македонска берза транспарентно да ја објави одлука за персонална награда односно бонус на својот генерален (прв или извршен н.з.) директор.

Во одлуката од акционерското собрание на „Тетекс“ одржано во петокот на 19 април акционерите одлучиле да го напрадат Гоговски за успешност, согласно со член 6 од неговиот договор со „Тетекс“ со 5 отсто од добивката (по одбивање на данокот и одбивање на износот одпределен за законски резерви). Линкот до одлуката е достапен на следниот линк https://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=67489

Со оваа одлука „Тетекс“ ќе издвои 5 отсто од нето добивката намалена за износот за законски резерви и ќе му исплати 44,8 милиони денари (72.900 евра) на Бобан Гоговски. Нето добивката на „Тетекс“ за 2023 година изнесува 1,53 милиони евра. А од тие пари како дивиденда на сите свои акционери „Тетекс“ ќе исплати безмалку половина односно 729.600 евра.

Бобан Гоговски, освен директорскиот бонус, од „Тетекс“ ќе наплати пари и од дивиденда. И тоа ќе бидат 6,67 отсто од сите пари предвидени за дивиденда. Онолку колку што и поседува акции во таа компанија кои ги наследи од неговиот татко Глигорие Гоговски, поранешен, долгогодишен прв човек на македонскиот текстилен гигант „Тетекс“.

Бобан Гоговски од дивиденда на неговиот акции ќе наплати нешто над 43.000 евра нето износ. Заедно од менаџерскиот бонус и дивиденда Бобан Гоговски ќе приходува над 115.000 евра од „Тетекс“ за 2023 година. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ВАЖНА ОДЛУКА НА РЕГУЛАТОРНА- ВАЖИ И ЗА ДИЗЕЛАШИ И ЗА БЕНЗИНЦИ: По полноќ поевтинуваат сите горива, еве ги новите цени

ВАЖНА ОДЛУКА НА РЕГУЛАТОРНА- ВАЖИ И ЗА ДИЗЕЛАШИ И ЗА БЕНЗИНЦИ: По полноќ поевтинуваат сите горива, еве ги новите цени

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Кои се кавадаречките милионери за 2023 година?

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Кои се кавадаречките милионери за 2023 година?

Адвокатска комора на Македонија: Членот 368 од Законот за облигациони односи е спротивен на уставот и ги прекршува човековите права, неопходно е решение

Адвокатска комора на Македонија: Членот 368 од Законот за облигациони односи е спротивен на уставот и ги прекршува човековите права, неопходно е решение

НЕКОЈ МНОГУ САКАШЕ АКЦИИ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ И ПЛАТИ НАД 700 ИЛЈАДИ ЕВРА - нови поместувања во структурата на хотелиерската компанија

НЕКОЈ МНОГУ САКАШЕ АКЦИИ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ И ПЛАТИ НАД 700 ИЛЈАДИ ЕВРА - нови поместувања во структурата на хотелиерската компанија

УШТЕ ЕДНА ГОЛЕМА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЛИДЛ ВО МАКЕДОНИЈА: Планира да вработи 150 работници во нова инвестиција вредна 80 милиони евра

УШТЕ ЕДНА ГОЛЕМА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЛИДЛ ВО МАКЕДОНИЈА: Планира да вработи 150 работници во нова инвестиција вредна 80 милиони евра

ФАКТОР АНАЛИЗА: Прават милиони евра од цевки и камен

ФАКТОР АНАЛИЗА: Прават милиони евра од цевки и камен

АНАЛИЗА: Што ќе се случи со Германија ако си замине од ЕУ?

АНАЛИЗА: Што ќе се случи со Германија ако си замине од ЕУ?

Сопственикот и главниот оперативен тим одушевени од развојот на Костал во Охрид, компанијата почнува сериско производство на технолошки најнапредна електроника за Фолксваген

Сопственикот и главниот оперативен тим одушевени од развојот на Костал во Охрид, компанијата почнува сериско производство на технолошки најнапредна електроника за Фолксваген

Георгиева-Јовевска избрана за една од најуспешните жени менаџерки во земјата

Георгиева-Јовевска избрана за една од најуспешните жени менаџерки во земјата