29 Септември, 2023
0.0711

Кој дрма во Велес? Еве ги најголемите компании во градот на Гемиџиите!

Објавено во: Економија, Анализа 19 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Гринфидл инвестицијата „Маркарт“ е економска локомотива на Велес, но градот на Вардар има силна домашна секција која е комбинација од металната, прехранбената и агро индустрија заедно со еден од големите ланци супермаркети

Велес, родното место на Кочо Рацин и Коле Неделковски, родното место на Васил Главинов, градот на „Гемиџиите“, градот на мостовите поставен долж реката Вардар во срцето на Македонија, најголемиот јазол на македонската железница. Град синоним на македонскиот непокор, преродбата и социјализмот. Градот на црната металургија која стана негова црна судбина затоа што можеби најжестоко страдаше во македонската политичко – економска транзиција во деведесетите години на минатиот век.

Од транзицијата излезе поразен, но стана посилен. Едни заминаа и оставија простор на други, а малку од нив успеаја да го фатат приклучокот и да се преструктруктуираат по пазарното „вјерују“. Темелно и полека, но сигурновелешките компании растеа и се развиваа.

Денеска најголемите од нив, домашно поседувани, во градот внесуваат и распределуваат приход поголем од 130 милиони евра годишно. Домашни лидери се ланецот маркети „Жито“, неизоставниот индустриски гигант „Брако“ и претставниците на агро секторот и прехранбената индустрија: „Агриа“, „Кристал 1923“, „Овчеполка“ и „Малина“. Во Велес економска локомотива е гринфилд инвестицијата „Маркарт“ која вработува 550 лица и генерира приход од 124 милиони евра.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

Инспекторите затворија уште пет маркети поради ненамалени цени

Инспекторите затворија уште пет маркети поради ненамалени цени