22 Септември, 2021
0.0242

Кој е кој во Македонија: Топ 50 компании

Објавено во: Економија 14 Мај, 2020

Македонија е одлична бизнис дестинација во која има компании кои знаат да прават големи пари и ја имаат добитната комбинација да создадат високи профитни маргини – нирвана за нивните акционери или само сопственици. „Фактор“ врз основа на достапни податоци од биласните на успех ја креираше листата на ТОП 50 најуспешни компании  - двигатели на македонската економија. Тоа се компаниите кои лани направиле најголеми  профити кои се мерат во милиони евра. На ранг листата најголемиот корпоративен профит е 77 милиони евра, а најмалиот во ТОП 50 има добивка од 3,6 милиони евра. Но од голите бројки многу е поважен профитниот потенцијал на македонските компании. Верувале или не, дури кај 35 од 50 најуспешни над 10 отсто од приходот останува како профит! А кај 20 од најпрофитабилните 50 добиквата е барем 25 отсто од остварените приходи. Дури има и две фирми во кои 99 отсто од приходот останува како профит. Меѓу најпрофитабилните 50 има една рака државни компании!

На листата најуспешни во 2019 година се најголемите банки, енергетски, телекомуникациски, рударски и фармацевтски компании. Има фирми од ИТ индустријата, големи малопродажни ланци, градежници, производители и даватели на услуги, извозници, но и државно управувани компании како и една приватна специјалистичка клиничка болница и неколку гринфилд странски инвестиции.Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем